Eksperter presser på: Nu må Finanstilsynet beslutte, om Nykredit-profil kan bruges som bankdirektør

Finanstilsynets godkendelse af bankdirektør Tonny Thierrys nye millionjob i Nykredit-koncernen trækker ud. Det er usundt, helt usædvanligt og enormt ubehageligt, lyder det fra tre professorer.

Tidligere Danske Bank-direktør Tonny Thierry Andersen har ventet mere end fire måneder på, at Finanstilsynet erklærer ham fit and proper til at bestride hans nye direktørjob i Nykredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden juni har tidligere Danske Bank-direktør Tonny Thierry været ansat som direktør i Nykredit. Lige så længe har han og Nykredits øvrige ledelse ventet på, at Finanstilsynet erklærer ham fit & proper og dermed giver ham det blå stempel som god nok til at varetage jobbet.

Nu kalder tre professorer det »usundt«, »uhensigtsmæssigt« og »enormt ubehageligt«, at det trækker så længe ud med godkendelsen af Nykredits nye bankdirektør fra Finanstilsynets bestyrelse.

Juraprofessor Linda Nielsen, Københavns Universitet, opfordrer Finanstilsynet til at træffe en afgørelse hurtigst muligt: »Eftersom en fit & proper-godkendelse eller -afvisning af Tonny Thierry Andersen har stor betydning for Nykredit, er det væsentligt, at den slags sager behandles hurtigt.«

»Selv om det kan være vanskeligt for Finanstilsynet at afgøre, hvorvidt Tonny Thierry Andersen skal godkendes eller ej, så er fem måneder lang tid, og det vil være ønskeligt, at der kommer en afklaring snart. Det skaber en usund usikkerhed i en organisation, når man ikke ved, om en direktør på en vigtig post kan blive eller ej. Derfor er det vigtigt for Nykredit at få vished,« siger Linda Nielsen.

Hot emne

Den manglende fit & proper-godkendelse af Tonny Thierry er det hotteste samtaleemne i den finansielle sektor lige nu. Thierry tiltrådte sit nye job som direktør i Nykredit-koncernen 1. juni, men i dag mere end fire måneder efter er han stadig ikke blevet godkendt af Finanstilsynet.

Den generelle forståelse er, at den lange behandlingstid skyldes Danske Banks såkaldte Flexinvest Fund-sag om vildledning af investeringskunder. Sagen kostede i juni Danske Bank-direktør Jesper Nielsen jobbet, og Finanstilsynet har meldt sagen til bagmandspolitiet, som nu efterforsker den. Tonny Thierry var indtil 2018 øverste ansvarlige for Wealth Management.

»Det er formentlig den sag, der gør, at Finanstilsynet overvejer, hvad de skal sige. Min formodning er, at de kigger efter, om der kan komme en sag, der gør, at han ikke længere kan være direktør. Set udefra må man vurdere, at Tonny Thierry har de bankmæssige erfaringer, der skal til,« lyder vurderingen fra professor i samfundsvidenskab på RUC Bent Greve.

Bent Greve kalder det uhensigtsmæssigt, at fit & proper-godkendelsen tager så lang tid: »Det skaber usikkerhed hos Nykredit, som ikke ved, om Tonny Thierry bliver godkendt, og dermed om der skal foretages et ledelsesskifte,« siger han.

Usædvanlig langtrukken

Ledelsesprofessor Anders Drejer fra Aalborg Universitet betegner godkendelsesprocessen som langtrukken: »Det er en helt usædvanlig lang godkendelsestid. Men skulle næsten tro, at nogen forhaler godkendelsen i en afventning af resultatet af parallelle processer,« siger Anders Drejer under henvisning til Finanstilsynets politianmeldelse af Danske Bank i sagen om vildledning af investeringskunder.

Anders Drejer peger på, at det må være en »enormt ubehagelig« situation for Tonny Thierry: »For ethvert menneske skaber det stor usikkerhed ikke at vide, om man er købt eller solgt,« siger han.

Bent Greve foreslår, at Finanstilsynet laver en foreløbig godkendelse af Thierry: »Finanstilsynet bør godkende Tonny Thierry ud fra, hvad vi ved nu. Kommer der så en sag siden hen, og det viser sig, at han har gjort noget ulovligt, så kan han selvfølgelig ikke fortsætte,« siger han.

Det mener Anders Drejer ikke er nogen god ide: »Så hellere forhale godkendelsen, indtil det er afklaret, om Tonny Thierry har gjort noget ulovligt,« siger han.

Ifølge Finanstilsynet er der ingen lovbestemt frist for behandling af fit & proper-ansøgninger, men man bestræber sig altid på at afslutte sager om ansøgninger hurtigst muligt, oplyser tilsynet, som ikke kommenterer konkrete fit & proper godkendelsessager. Finanstilsynet oplyser heller ikke om gennemsnitlige behandlingstider.