Bagmandspolitiet sigter Danske Bank i sag om vildledning af kunder

Bagmandspolitiet har torsdag sigtet Danske Bank i sagen om investeringsproduktet Flexinvest Fri, oplyser banken selv i en meddelelse til fondsbørsen.

Sagen om vildledning af Danske Bank-kunder i den såkaldte Flexinvest-sag har torsdag ført til, at Bagmandspolitiet har sigtet storbanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Sagen om vildledning af kunder i Danske Bank, den såkaldte Flexinvest Fri-sag, er torsdag blevet mere alvorlig for Danske Bank.

Efter en efterforskning af sagen har Bagmandspolitiet, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), sigtet storbanken for overtrædelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen.

Sigtelsen kommer efter, at Finanstilsynet indgav en politianmeldelse i forbindelse med deres afgørelse fra den 30. august 2019 i Flexinvest Fri-sagen.

»Vi havde forventet, at SØIK ville rejse sigtelse som følge af, at Finanstilsynet indgav en politianmeldelse i forbindelse med Flexinvest Fri-sagen,« siger administrerende direktør Chris Vogelzang fra Danske Bank og tilføjer:

»Vi vil naturligvis samarbejde med SØIK samt dele relevant viden og materiale i sagen. Vi er enige i, at det er en alvorlig sag, og at vi ikke har levet op til, hvad vores kunder med rette kan forvente af os. Vi er i gang med at kompensere alle berørte kunder, ligesom vi tager de nødvendige tiltag for at undgå, at noget lignende sker igen.«

Svækker tilliden

Ifølge sigtelsen fra SØIK har Danske Bank i perioden januar 2017 til november 2018 »givet vildledende informationer til op til 12.343 nye og eksisterende kunder, der investerede for ca. 8,8 mia. kroner« i forbindelse med rådgivning om og salg af porteføljeproduktet Flexinvest Fri.

Danske Bank har ifølge SØIK anbefalet produktet i blandt andet breve, markedsføringsmateriale, og på et webinar, »uden samtidig at oplyse,« at man forventede at Flexinvest Fri »ved de mest udbredte investeringsstrategier ville have et negativt nettoafkast for en lang række kunder.«

Da Finanstilsynet politianmeldte banken tilbage i august, kaldte man det en »alvorlig overtrædelse af de forbrugerbeskyttende regler«

»En overtrædelse, som også kan være med til at svække tilliden til det finansielle system,« skrev tilsynet.

Sagen har fået Finanstilsynet til at åbne for granskning af andre banker, sagde tilsynets direktør Jesper Berg i sommer.

»Vi står med et problem, der formentlig strækker sig ud til andre danske og europæiske banker. Derfor kigger vi i øjeblikket mere bredt på den finansielle sektors ageren på det her område,« sagde han.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har tidligere sagt, at han »ser med stor alvor« på sagen.

»Sagen her skader ikke kun Danske Bank, men risikerer at svække tilliden til hele den finansielle sektor. Og det er alvorligt, for vi skal alle sammen kunne stole på vores bank,« lød det fra ministeren.

Sagen eksploderede i offentligheden i foråret, da Danske Banks vikar-topchef Jesper Nielsen blev fyret på grund af vildledningen af kunderne.

Danske Bank har ingen yderligere kommentarer, så længe efterforskningen er i gang.