Kan bankdirektør fortsætte? Politikere kritiserer »urimelig lang« ventetid

Det er kritisabelt, at Finanstilsynet endnu ikke har truffet en afgørelse om, hvorvidt Nykredit-direktør Tonny Thierry Andersen kan fortsætte på posten, mener Venstre og Dansk Folkeparti.

Tonny Thierry Andersen med en fortid i Danske Bank tiltrådte som Nykredit-direktør i juni, men han ved ikke, om han kan blive blåstemplet af Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Flere partier i Folketinget kritiserer nu Finanstilsynet for at være lang tid om at træffe en afgørelse i sag om en bankdirektør.

Sagen drejer sig om den tidligere Danske Bank-direktør Tonny Thierry Andersen, der efter at have været direktør for Nykredit Bank i over fire måneder stadig venter på, om han kan få en myndighedsgodkendelse til at bestride sin stilling.

»Uanset forsigtighedsprincipper og arbejdspres med videre er der ikke nogen god forklaring på så lang behandlingstid. Det er ikke fair, at Nykredit og dens ledelse skal vente så mange måneder på at få klarlagt Finanstilsynets tilgang til godkendelse af nye direktionsmedlemmer,« siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

En række eksperter har tidligere opfordret Finanstilsynet til snarest muligt at vende tommelfingeren op eller ned i Tonny Thierry-sagen med den begrundelse, at det kan skabe en »usund usikkerhed« i en organisation, når man ikke ved, om en direktør kan fortsætte på posten.

»Jeg forstår til fulde frustrationen over, at sagen trækker ud. Det er en urimelig lang sagsbehandlingstid, og det bør kunne gøres hurtigere,« siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

Stor bevågenhed

Afgørelsen om Tonny Thierrys skæbne har stor finansiel og politisk bevågenhed, ikke mindst fordi han var chef for investeringsenheden Wealth Management i Danske Bank på det tidspunkt, hvor det blev besluttet at hæve gebyrerne på investeringsproduktet Flexinvest Fri.

Flexinvest Fri-sagen kom frem i slutningen af juni 2019 og handler om, at Danske Bank tidligere har solgt et produkt til kunder, selv om banken forventede et negativt afkast efter omkostninger. Sagen har kostet tidligere Danske Bank-topchef Jesper Nielsen jobbet.

Lisbeth Bech Poulsen (SF), finansordfører

»Det er en usædvanlig lang proces, men det er også en usædvanlig sag.«


Tonny Thierry begyndte 1. juni som direktør i Nykredit, og erhvervsminister Simon Kollerups (S) sekretariat har tidligere fastslået over for Berlingske, at det udelukkende er Finanstilsynets opgave at tage stilling til, om Nykredit-direktøren opfylder de såkaldte fit & proper-krav. Flere eksperter har dog stillet sig skeptisk over for dette.

»Finanstilsynet vil være sikker på, at de ikke tager erhvervsministeren på det forkerte ben, så mon ikke tilsynet vil sikre sig, at ministeren kan stå på mål for afgørelsen,« lød det tidligere på ugen fra bankekspert Jørn Astrup.

»En lang og træls ventetid«

Finanstilsynet har ikke mulighed for at kommentere konkrete fit & proper-godkendelsessager.

»Vi har heller ikke mulighed for at oplyse om den gennemsnitlige behandlingstid på fit & proper-ansøgninger, da der ikke føres statistik over dette,« oplyser tilsynet til Berlingske.

De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, mener dog umiddelbart, at flere end fire måneder lyder som en »lang og træls ventetid« for Tonny Thierry og Nykredit.

»Det er uundgåeligt, at de må være i et vakuum,« siger hun.

SFs finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, undrer sig ligeledes over ventetiden.

»Det er en usædvanlig lang proces, men det er også en usædvanlig sag. Ligesom alle andre borgere og virksomheder bør der i denne sag træffes en beslutning hurtigst muligt,« siger Lisbeth Bech Poulsen.