Bankekspert: Thierry får negativ særbehandling i politisk betændt sag

Uanset om Finanstilsynet godkender Nykredit-direktør Tonny Thierry Andersen som »fit & proper« eller ej, vil det give ballade politisk, lyder vurderingen.

Tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen mener, at forhenværende Danske Bank-direktør Tonny Thierry får negativ særbehandling i sagen om »fit & proper«-godkendelse til sit nye job i Nykredit som led i den almindelige Danske Bank-bashing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Tidligere mangeårig bankdirektør Jørn Astrup Hansen mistænker Finanstilsynet for at give Tonny Thierry Andersen negativ særbehandling »som led i den almindelige Danske Bank-bashing«, som han udtrykker det.

Forhenværende Danske Bank-direktør Tonny Thierry venter på femte måned på, at Finanstilsynet blåstempler ham til et nyt direktørjob i Nykredit, hvor han for længst er startet.

Tonny Thierry var indtil foråret 2018 øverste ansvarlige for Wealth Management i Danske Bank, som Finanstilsynet for nylig har meldt til politiet for vildledning af investeringskunder. Sagen kostede Danske Banks topchef-vikar Jesper Nielsen jobbet og efterforskes nu af Bagmandspolitiet.

»En politianmeldelse er jo ikke ensbetydende med en tiltale og langt mindre en dom,« siger Jørn Astrup.

Mandag kritiserede tre professorer Finanstilsynet for at trække godkendelsen af Tonny Thierry i langdrag, og Jørn Astrup tilslutter sig kritikken.

»Jeg forstår ikke, at det skal tage så lang tid. Vi kender alt til sagen om investeringsrådgivning. Det er ikke viden, vi mangler,« siger han.

Politisk betændt

Såvel Jørn Astrup som to andre eksperter, Berlingske har talt med, vurderer sagen om Tonny Thierrys »fit & proper«-godkendelse som politisk betændt.

Erhvervsminister Simon Kollerups (S) sekretariat fastslår ganske vist over for Berlingske, at afgørelsen om, hvorvidt Tonny Thierry er »fit & proper«, udelukkende ligger i Finanstilsynets bestyrelse.

Ledelsesprofessor Anders Drejer mener imidlertid, at Finanstilsynet afventer signaler om, hvor aktivistisk den nye socialdemokratiske regering vil være i forhold til finanssektoren.

»Det er min soleklare opfattelse, at Erhvervsministeriet øver indflydelse på beslutningen om godkendelse eller ej af Tonny Thierry,« siger han.

Jørn Astrup vurderer, at Finanstilsynet får ballade, uanset hvilken beslutning tilsynet træffer.

»Uanset hvad de gør, vil sagen påkalde sig politisk opmærksomhed. Finanstilsynet vil være sikker på, at de ikke tager erhvervsministeren på det forkerte ben, så mon ikke tilsynet vil sikre sig, at ministeren kan stå på mål for afgørelsen,« siger Jørn Astrup.

Kontroversiel sag

Lektor i bæredygtighed på CBS Steen Vallentin er enig i, at der er politik i sagen.

»Det vil være kontroversielt at vende tommelfingeren nedad. Det er ikke nogen nem beslutning for Finanstilsynet,« siger han.

Steen Vallentin tror ikke på, at der bliver truffet en strikt juridisk afgørelse i sagen:

»Set udefra er ideen om en rent juridisk beslutning vanskeliggjort af, at mange transaktioner og strukturer i finansverdenen er uigennemskuelige, både juridisk og for lægmand. Hvor meget man end ønsker at undgå at inddrage andre – herunder moralske – hensyn i beslutningsprocessen, så er det svært at undgå,« siger han.

Ligesom Jørn Astrup hælder Steen Vallentin til, at der bliver taget politiske hensyn i sagen – også hensyn, som kan give medvind til Tonny Thierry:

»Trods alle de tæsk, Danske Bank har fået, er banken stadig Danmarks største. Jeg kunne forestille mig, at det spiller ind i processen. Hvis der var tale om en lille provinsbank, så var det måske nemmere.«

Ifølge professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet Bent Greve skal Finanstilsynet ikke tage hensyn til omverdenens syn på Tonny Thierrys egnethed som bankdirektør.

»Tilsynet skal vurdere, om han har den faglige indsigt, og derudover må der ikke være sager, hvor han ikke har overholdt bestemmelserne inden for den finansielle sektor. At der er rejst tvivl herom, er ikke tilstrækkeligt til at afvise ham som »fit & proper«,« siger Bent Greve.