Uvis skæbne for direktør efterlader Nykredit-ansatte i vakuum

Det udfordrer tidligere Danske Bank-direktør Tonny Thierry Andersens autoritet i Nykredit-organisationen, at Finanstilsynet tøver med at godkende ham, vurderer ledelseseksperter.

Tonny Thierry Andersen tiltrådte som direktør i Nykredit 1. juni i år, men han er stadig ikke blåstemplet af Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Den tidligere mangeårige Danske Bank-direktør Tonny Thierry Andersens fremtid svæver i usikkerhed.

Mere end fire måneder efter sin tiltrædelse som koncerndirektør i Nykredit har Finanstilsynet endnu ikke godkendt ham til posten. Det efterlader medarbejderne i et limbo, hvor de ikke ved, om en central direktør er købt eller solgt.

»Det er en uhensigtsmæssig situation for Nykredits ledelse, øvrige medarbejdere og ikke mindst hovedpersonen selv. Ligegyldigt hvad vil sagen give anledning til snak i korridorerne, og usikkerheden vil formodentligt være ret stor, fordi der måske er en risiko for, at Tonny Thierry ikke bliver godkendt,« siger Winni Johansen, der er professor på Institut for Virksomhedsledelse ved Aarhus Universitet.

Samme vurdering lyder fra Flemming Poulfelt, professor emeritus i ledelse på CBS.

»Der opstår et vakuum og usikkerhed i organisationen. Af respekt for alle interessenter og involverede personer må Finanstilsynet snart slå til. Det er lang tid at vente, og det er en uholdbar situation for Tonny Thierry og Nykredit,« siger Flemming Poulfelt.

»Set fra en medarbejders synsvinkel går man formentlig i en afventende situation. Fortsætter Tonny Thierry som direktør, eller gør han ikke? Det taler man som regel med sine kolleger om, og det kan påvirke stemningen på arbejdspladsen,« tilføjer han.

En mærkelig situation

Tonny Thierry Andersen, der tidligere blev betragtet som kronprins i Danske Bank, har en lang og glorværdig karriere bag sig. Fra 1999 og frem til 2018 varetog han en lang række forskellige stillinger i landets største bank – afslutningsvist som direktør for den centrale Wealth Management-forretning.

Han tiltrådte 1. juni 2019 Nykredits ledelse, men blot få uger senere bankede fortiden på døren. Danske Bank havde i en periode, hvor Tonny Thierry var chef for bankens Wealth Management-afdeling, solgt et investeringsprodukt, Flexinvest Fri, hvor gebyret blev sat for højt i forhold til kundernes forventede afkast. Sagen kostede i juni Danske Bank-direktør Jesper Nielsen jobbet.

Siden slutningen af april har Tonny Thierry afventet svar på, om han kan blive »fit & proper«-godkendt af Finanstilsynet til sin nye stilling. Nykredits ledelse har flere gange udtalt, at man har tillid til sit nyeste direktionsmedlem.

»Ud fra Tonny Thierrys synsvinkel er det også en mærkelig situation. Hvis jeg var i hans situation, kunne det godt være, at der var nogle aktiviteter, som jeg ikke satte i søen, fordi jeg ikke vidste, hvad der skulle ske. Jeg håber, at det ikke er tilfældet, men det kan ikke afvises,« siger Flemming Poulfelt.

»Hans autoritet er helt naturligt udfordret. Han ved ikke, om han er købt eller solgt.«


»Autoritet er udfordret«

Ifølge Anders Drejer, professor i økonomi og ledelse ved Aalborg Universitet, er Tonny Thierry nødt til at prøve at ignorere sagen.

»Omvendt er han også nødt til at gøre op med sig selv, hvad søren han gør, hvis han ikke bliver godkendt. Han må overveje, om han overhovedet kan tillade sig at sætte ting i gang, som han ikke kan føre i mål,« siger han.

»Hans autoritet er helt naturligt udfordret. Han ved ikke, om han er købt eller solgt. Det må være enormt ubehageligt for ham, for han kan jo ikke gå og italesætte det hver eneste dag, når han kommunikerer med medarbejderne,« siger Anders Drejer.

Winni Johansen vurderer, at de dispositioner, Tonny Thierry træffer lige nu i Nykredit, vil man forvente, at han træffer ud fra sine indgående kompetencer på sit område.

»Medarbejderne vil nok have tillid til, at han stadig forstår at drive det, han skal. Problemet opstår, hvis risikoen for en manglende godkendelse antyder, at han har haft problemer med sine dispositioner eller ikke har været sit ansvar værdigt i sin tidligere stilling,« siger Winni Johansen.

Hun påpeger, at Nykredits topchef, Michael Rasmussen, skal have en plan B klar, i tilfælde af at Tonny Thierry ikke bliver »fit & proper«-godkendt.

»Som ledelse er man nødt til at forberede sig på et worst case scenario, så man har formodentligt en plan for begge udgange på sagen. Det vil følge de gode principper for kriseledelse – specielt hvis man får forkastet en direktør, som man ellers synes, at man har gjort et tilstrækkeligt godt forarbejde til at udpege,« siger hun.