Telenor i kæmpe fyringsrunde

Den norske telegigant nedlægger 13 procent af stillingerne i Danmark - ny strategiplan på vej.

Marek Slacik, topchef for Telenor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe
Det kontinuerlige pres på telepriserne får nu norske Telenor til at barbere 13 procent af arbejdspladserne væk fra den danske del af koncernen. Det har koncernen netop meddelt.

Hele 138 ansatte skal afskediges, mens Telenor nedlægger 150 tomme stillinger inden udgangen af i år. Dertil kommer 38 stillinger, der bliver outsourcet. Telenor påtænker dog at oprette 50 nye jobs, der skal eksekvere den nye strategi.


Hvor besparelserne rammer, bliver offentliggjort i morgen, torsdag.

Udmeldingen kommer samtidig med fremlæggelsen af en ny strategi, der skal forenkle sagsgangene i den danske afdeling, og det er i denne proces, at Telenor har fundet de mange jobs, der nu bliver nedlagt. Det er en proces, der handler om at fokusere på eksisterende kunder, forklarer Telenors relativt nytiltrådte danske chef, Marek Slacik.

"Vi skal fokusere på vores nuværende kunder - og på, at gøre dem glade og loyale. Det har vi ikke gjort godt nok hidtil, må jeg være ærlig at sige. Og så er der en række områder, hvor vi i højere grad vil læne os op ad vores store moderkoncern, hvor det ikke giver mening at udvikling ting selv," siger han.

Telenor er det eneste danske teleselskab, der endnu ikke har lanceret 4G/LTE, der ellers er en af tidens skarpeste konkurrenceparametre. Telenor er i fuld gang med at slå selskabets mobilnet sammen med Telias, så der fremover kun vil være tre mobilnet i Danmark - og selv om Telia har Danmarks mest veludbyggede 4G/LTE-net, er Telenors debut på nettet blevet forsinket over flere omgange. En debut er dog lige op over, forsikrer Marek Slacik, der stiler efter at have åbnet for 4G inden påske.

De sidste par uger er konkurrencen spidset alvorligt til i den danske telebranche. Først kom 3 på banen med et tilbud om gratis tale, hvis blot man køber en datapakke hos selskabet. Dernæst kom Telia med et tilsvarende tilbud, og i begyndelsen af denne uge satte TDC-ejede Fullrate trumf på og underbød alle konkurrenterne med et tilbud, der dog ikke rummer data. TDC og Telmore har meldt hus forbi i priskrigen.

Den danske Telenor-chef anser udviklingen for positiv.

"Der er ingen tvivl om, at det er tendensen i hele industrien. Det kan skabe pres - men det kan også skabe en situation, der er positiv, fordi vi kan reparere på markedet . For os er det en fordel, fordi vi ønsker at gøre tingene mere simple, men vi er nødt til at analysere vores kunder og deres behov, før vi beslutter os for, hvad vi vil lancere på området," siger Marek Slacik.

Afskedigelserne i denne omgang er først led i strategien, der løber frem til 2016, og som blandt andet skal bringe Telenor i front med data-relaterede produkter, på trods af at selskabet endnu ikke har 4G/LTE.

Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult anser udviklingen for naturlig - og er overrasket over, at Telenor har nedbragt antallet af fyringer så meget.

"Det er færre, end jeg havde forventet. Men kigger man på, hvor mange kunder de har og hvor mange ansatte, og sammenligner med Telia, er der ingen tvivl om, at de har for mange. Kigger man på 3, er der også grund til at tro, at Telia har for mange. Det her er bare det næste ryk i en udvikling, der vil fortsætte de næste mange år," siger han.