Telenor fortsætter med at miste mobilkunder

Telegiganten har for fjerde kvartal i træk afgang af kunder, og også overskuddet er under pres.

Telenor var for to måneder siden igennem en sparerunde, hvor 79 medarbejdere blev sagt op og fem butikker lukket som følge af, at priskrigen måske nok er stilnet lidt af men på ingen måde indstillet. Arkivfoto: Mauritz Antin, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURITZ ANTIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks næststørste teleselskab, det norskejede Telenor, fortsætter med at miste kunder. Endnu 2.000 mobilkunder og 3.000 bredbåndskunder har i juli-september sagt farvel til selskabet.

Som det tredje af de fire store teleselskaber fremlagde Telenor onsdag morgen sit kvartalsregnskab. Omsætningen i Danmark er faldet en smule fra 1.273 millioner norske kroner for et år siden til nu 1.265 millioner, mens driftsresultatet (EBITDA) lander på 62 millioner norske kroner, et fald fra 68 millioner for tre måneder siden men en voldsom forbedring fra sidste års underskud, fordi Telenor dengang tog en stor afskrivning. Renset for engangsafskrivningen er det dog en fremgang på 82 millioner norske kroner.

Telenor har nu 1.777.000 mobilkunder, 74.000 fastnetkunder (en uventet fremgang på 1.000 siden seneste kvartal) og 152.000 bredbåndskunder.

Direktør er ikke tilfreds

Det gennemsnitlige månedsforbrug pr. mobilkunde er på tre måneder faldet en anelse, fra 148 til 146 kroner, men det ligger otte kroner højere end for et år siden.

Til gengæld er Telenors investeringer faldet fra 71 millioner norske kroner for et år siden til nu 45 millioner kroner.

»Vores investering i transformation kombineret med skærpet konkurrence i markedet fortsætter med at sætte vores lønsomhed under pres. Vi kan naturligvis ikke være tilfredse med fortsat kundenedgang, selv om den er mindre end i andet kvartal, men vi tror på, at vi er på rette vej,« siger Telenors administrerende direktør, Jesper Hansen, i en kommentar.

Telenor i Danmark ejer også lavprisselskaberne Bibob og CBB, som 22. februar blev lagt sammen under CBB-navnet, samt Danmarks sjettestørste TV-udbyder, Canal Digital, som dog aldrig er blevet tæt spillet sammen med resten af forretningen.

Fyringsrunde i august

Telenor er både Danmarks og Nordens næststørste teleselskab, hvor TDC - som er størst i Danmark på alle områder: mobiltelefoni, fastnettelefoni, internetforbindelser og TV - internationalt set er en meget lille spiller.

Telenor i Danmark gennemførte i august en sparerunde, der kostede 79 medarbejdere deres jobs og lukkede fem Telenor-butikker. Telenor-koncernen meddelte mandag i denne uge, at 180 ansatte i Norge mister deres job som følge af omstruktureringer. Konkurrencen skærpes nu i Norge, efter at det TDC-ejede Get - Norges næststørste TV-leverandør - har indgået aftale om at sælge også mobiltelefoni via Telias net i Norge. I første omgang er det kun Gets egne kunder, der får tilbuddet.

Telenor har nu 1.670 ansatte i Danmark mod 1.856 for et år siden.

I Danmark har Telia og Telenor slået deres mobilnet sammen og ejer hver halvdelen af det fælles selskab. Derimod satte EU-Kommissionen en stopper for, at de to selskabers danske afdelinger kunne lægges sammen til én, og dermed fortsætter den hårde konkurrence, hvor det er svært at tjene penge, selv for TDC, der har sat sig på størstedelen af kagen.

Telia mistede 7.000 mobilkunder, »3« vandt 4.000

Telia i Danmark, som er landets tredjestørste teleselskab, mistede i juli-september 7.000 mobilkunder, 4.000 fastnetkunder og 3.000 bredbåndskunder. Salget gik godt nok frem fra 1,46 milliarder svenske kroner for et år siden til 1,47 milliarder (koncernen opgiver ikke beløbene i danske kroner), men omvekslet til danske kroner er det er fald på 0,7 procent. Driftsresultatet (EBITDA) voksede dog fra 131 til 197 millioner svenske kroner, og det gennemsnitlige månedsforbrug pr. mobilkunde ligger uændret som for et år siden, hvilket utvivlsomt glæder ledelsen i et hårdt marked.

Telia-koncernen nedskrev i fredags for næsten 10 milliarder kroner som følge af en forventet bøde for korruption i Usbekistan i forbindelse med købet af en 3G-mobillicens for snart ti år siden. Det er de amerikanske skattemyndigheder, som vifter med bøden, der svarer til omkring halvdelen af Telias overskud i 2015.

»3«, som er nummer fire i Danmark, vandt i 3. kvartal 4.000 nye mobilkunder og har nu 1.194.000 og præsterede en voksende omsætning fra 638 millioner kroner i 3. kvartal 2015 til nu 703 millioner, mens driftsresultatet (EBITDA) er vokset fra 440 til 457 på et år. »3« tjener dermed bedre pr. kunde.

TDC, der er Danmarks største på såvel mobiltelefoni, fastnettelefoni, TV som bredbånd, kommer med regnskab 2. november.

Norsk stat bestemmer i Telenor

Telenor købte i juni 2000 GN Store Nord ud af mobilselskabet Sonofon og overtog i 2003 hele Sonofon. I maj 2005 blev også internetleverandøren Cybercity købt, og de tog begge i juni 2009 koncernens navn.

Selve Telenor blev oprettet af den norske stat i 1855 som Telegrafverket. Navnet Telenor blev indført i koncernen i 1995.

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor.