Overvågningsregning bør betales af licensmidler

Staten har lige fået en milliard kroner i kassen fra teleselskaberne og bør derfor bruge af dem til at betale for justitsministerens overvågning af danskernes tele- og internettrafik, siger teletopchef.

Regeringen vil have samlet flere oplysninger om danskernes tale- og internettrafik ind til politi og efterretningstjenester. Regningen bør betales af det milliardbeløb, som de fire teleselskaber lige har lagt i statskassen, mener Telenors topchef. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den regning i mange hundredmillionerkronersklassen, som justitsminister Søren Pinds nye forsøg på at få indført overvågning af danskernes brug af telefoni og Internet ventes at koste, bør betales af de penge, som staten selv har fået i kassen ved at sælge mobillicenser til teleselskaberne.

Det mener Jesper Hansen, administrerende direktør for Danmarks næststørste teleselskab, Telenor, efter at de fire store teleselskaber - TDC, Telenor, Telia og »3« - for nylig tilsammen lagde en milliard kroner for fortsat at kunne bruge radiofrekvenserne på 1.800 megahertz til ordentlig mobildækning.

Brug af millardbetalingen

»Samlet set trækker man en milliard ud af et presset marked. Det er bestemt en debat værd, om nogle af disse penge kan gå tilbage til branchen igen. Generelt er vil tilhængere af, at marked og efterspørgsel styrer investeringerne. Men indimellem pålægges vi forpligtelser, f.eks. til nu logning. Det er et eksempel på, at noget skal finansieres, som man måske nok kan forstå, men som ikke er markedsefterspurgt. På 12 år har telebranchen lagt syv milliarder kroner i statskassen, og over de næste fem-seks år skal vi også betale rigtigt meget for kommende frekvenser. Det bliver vi ikke dygtigere af, kun fattigere, og når vi bliver fattigere, er der færre penge til innovation og udvikling,« siger Jesper Hansen til Berlingske.

Han håber derfor, at det også i forbindelse med drøftelserne om et nyt teleforlig - altså det politiske grundlag for, hvordan danskerne skal sikres ordentlige forbindelser overalt i landet - vil blive taget op, »hvordan vi får sendt nogle af disse midler tilbage til gavn for markedet og forbrugerne«, siger teletopchefen.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), som er øverst ansvarlige for telemarkedet, har indkaldt til drøftelser om et nyt teleforlig ved en konference i november. Det nuværende teleforlig er fra 1999 og således det formentlig ældste, stadig eksisterende politiske forlig i Danmark.

Forhandlinger er i gang

Justitsminister Søren Pind måtte i foråret skrotte et tidligere lovforslag, som ville koste tele- og internetselskaberne i Danmark omkring en milliard kroner, fordi regeringen ønsker, at registreringen af danskernes brug af telefoni og Internet skal udvides. Ministeren står dog fast på behovet for at få oplysningerne samlet ind til brug for politiet og efterretningstjenesterne. Derfor er der siden sommerferien blevet forhandlet med teleselskaberne for at forsøge at finde en spiselig løsning for alle parter. Der er dog stadig udsigt til en ganske betydelig millionregning for at få tilpasset IT-systemer og sat ekstraudstyr op til at indsamle og lagre de mange oplysninger.

Også Dansk Industris branchesamarbejde på IT- og teleområdet, DI Digital, vil have licenspengene - de præcise beløb er 1.025.558.201 kroner - brugt på det område, hvor de kommer fra.

»Indtægterne fra disse afgifter bør ikke bare gå i statskassen men derimod bruges til at fremme nye investeringer i digital infrastruktur og reduktion af byrder. Vi har brug for incitamenter til at udbygge bredbånd og mobildækning, ikke en særafgift på en milliard. Da regeringen i 2001 fik cirka fire millioner kroner i indtægter fra salg af 3G-licenser, besluttede man i forligskredsen at føre midlerne tilbage til digitaliseringsområdet, hvor de bidrog til at gøre Danmark til et digitalt fyrtårn. Herfra er opfordringen til regeringen og teleordførerne klar: Lad os gøre det samme med auktionssprovenuet fra 1.800 MHz-auktionen,« siger direktør Adam Lebech.

Nylige tal fra Energistyrelsen viser, at den danske telebranches overskud er blevet halveret på et år.