Teleboss: Glem nye opkøb efter EU-nej

EUs hårde linie mod sammenlægninger af teleselskaber får nu fransk telegigant til at opgive tanken om nye opkøb.

Frankrigs store mobilselskab, Orange, ser store problemer i EUs nej til fusioner og opkøb i en branche, som er hårdt presset i mange lande. Arkivfoto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: AMR ABDALLAH DALSH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mange benspænd fra konkurrencemyndighederne får nu de store teleselskaber til at droppe tanken om at købe konkurrenter op i andre lande.

Det siger europadirektøren for det franske Orange, Gervais Pellisier, som for måneder siden selv forsøgte at købe konkurrenten Bouygues, som anslåes at være 10 milliarder euro værd.

»Konsolidering over grænserne er ikke på dagsordenen i dag. Det er ikke på dagsordenen for de næste 12, måske 18-24 måneder. Vi ser ingen åbninger på kort sigt,« sagde Gervais Pellisier forleden i Paris.

Frygt for stigende priser og færre investeringer

Senest har EUs konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager, stoppet teleselskabet »3«s ejer, CK Hutchison Holdings, køb af sin britiske konkurrent O2. Det ville have skabt Storbritanniens største mobilselskab.

Tidligere - i september 2015 - valgte Telia og Telenor i Danmark at aflyse deres planlagte fusion i sidste øjeblik, før Margrethe Vestager ville havde nedlagt veto mod den.

EU henviser til, at færre selskaber øger risikoen for, at priserne stiger, hvilket vil gå ud over konkurrencen. Samtidig vil færre selskaber ifølge EU måske betyde, at der foretages færre investeringer i ny og bedre teknologi til gavn for kunderne.

Både i Storbritannien og i Danmark har Margrethe Vestager udtrykt betænkeligheder ved, at fusioner ville medføre, at der kun var tre aktører tilbage på markedet. Teleselskaberne og mange eksperter fastholder derimod, at der er behov for at være færre på mange markeder, heriblandt det danske, hvor det er vanskeligt at tjene penge. I Danmark sidder TDC på omkring 95 procent af indtjeningen.

Topchef: EU spærrer

I det seneste halve år har franske Oranges navn været nævnt i forbindelse med flere fusionsplaner, blandt andet med hollandske KPN, belgiske Proximus og italienske Telecom Italia.

Orange-topchef Gervais Pellisier siger, at EU »har standset store konsolideringer på dette marked med beslutningen fra Storbritannien«.

»I lande, hvor der stadig er fire mobilselskaber, kan det ikke på kort sigt komme i betragtning at bevæge sig mod at blive tre,« konstaterer han.

Orange har på verdensplan 252 millioner kunder.