Taberbanker blødte 7,1 mia. kr. i 2010

De krakkede banker i Finansiel Stabilitet tabte sammenlagt over 7 milliarder kr. sidste år. Blandt de dyreste er Eik Bank og - igen - Roskilde Bank. (opdateres)

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De krakkede banker i statens afviklingsselskab Finansiel Stabilitet taber fortsat milliarder.

Bankerne, der tidligere hed EBH, Løkken Sparebank, Gudme Raaschou, Fionia, Capinordic og Eik Bank har samlet tabt 4,8 milliarder kr. i 2010.

Dertil kommer Roskilde Bank, som krakkede inden Bankpakke 1, og som tabte 2,3 milliarder kr. i 2010.Det samlede tab for Roskilde Bank er indtil videre på 8,9 milliarder kr.

I alt bringer det tabene i 2010 op på 7,1 milliarder kr., uden Amagerbanken, der først kom ind i kredsen af krakkede banker i år og på nye vilkår.

Mindre overskud end ventet

Samlet set får Finansiel Stabilitet et overskud på 5,1 milliarder kr., hvilket er lavere end ventet. Det skyldes, at tabene nu overstiger de 10 milliarder kr. som de private banker har garanteret for, og dermed begynder tabene nu at påvirke det statslige selskab.

Med tab i 2009 på 5,8 milliarder kr. og 4,8 milliarder kr. i 2010, har Finansiel Stabilitet tabt en halv milliard kr. mere, end de private banker har garanteret for i første omgang.

Når Finansiel Stabilitet stadig får overskud, selv om de krakkede banker fortsat styrtbløder, så skyldes det, at sammenslutningen af private banker fortsat har betalt til Finansiel Stabilitet. Udover den første garanti på 10 mia. kr. har de private banker indbetalt i alt 15 milliarder kr. frem til 30. september 2010, hvor bankgarantien udløb.

”Aktiviteterne i Finansiel Stabilitet afspejler de opgaver, som vi har fået i opdrag i forbindelse med Folketingets vedtagelse af Bank-, Kredit- og Exitpakken. Vi har i 2010 lagt Bankpakken bag os og har i begyndelsen af 2011 udarbejdet det afsluttende regnskab for Bankpakken. På den baggrund er Det Private Beredskabs tabskaution blevet afregnet, og Finansiel Stabilitet har modtaget 10 mia. kr.," siger Henning Kruse Petersen, formand for Finansiel Stabilitet.

Nu handler det om afvikling af de krakkede banker og fra nu af foregår det statens regning og risiko.

"Vores hovedopgave i 2011 er at sørge for en fortsat kontrolleret afvikling af aktiviteterne i de pengeinstitutter, som vi har overtaget. Det er vi godt i gang med, og i 2011 vil en ny koncernstruktur bidrage hertil," siger Henning Kruse Petersen.

Læs også:
Ni banker slået i gulvet af finanskrisen

Finansiel Stabilitet forventer et nul-resultat for 2011. Men det er før nedskrivninger i de krakkede banker, og der er fortsat stor usikkerhed om, hvordan afviklingsforretningen vil påvirke værdierne i datterselskaberne.

Den samlede liste over tabene i 2010 ser sådan ud, med tabene for 2009 i parantes:

EBH Bank (inklusive Løkken Sparebank): 0,5 mia. kr. (3,8 mia. kr.)

Pantebrevsselskabet af 2. juni 2009: 0,2 mia. kr. (1,4 mia. kr.)

Nova Bank Fyn (tidligere Fionia Bank): 1,0 mia. kr. (0,6 mia. kr.)

Finansieringsselskabet af 11/2 2010 inklusive konkursboet efter Capinordic Bank: 0,1 mia. kr. (-)

Eik Banki Føroya og Eik Bank Danmark: 2010: 2,9 mia. kr. (-).Roskilde Bank: 2,3 mia. kr.