Sydbank overtager Tønder Bank

Den lille sydjyske bank giver fortabt og indgiver konkursbegæring efter forhøjede krav fra Finanstilsynet. Bankens ledelse gør i bitre vendinger opmærksom på, at den nok kender de lokale kunder bedre end Finantilsynet.

Sydbank overtager Tønder Bank, som indgiver konkursbegæring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stig Nørhald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Tønder Bank A/S har indgået aftale med Sydbank om overdragelse af samtlige af bankens aktiver og passiver bortset fra bankens aktiekapital, hybride kernekapital og ansvarlig kapital, skriver Tønder Bank i en meddelelse til fondsbørsen.

Alle indskyderne af penge i banken er dækket af overdragelsen til Sydbank, ligesom medarbejderne flyttes med, men eftersom egenkapitalen er tabt, og Tønder Bank indgiver konkursbegæring, står aktionærerne tilbage med ingenting. Det samme gælder for indskydere af ansvarlig kapital.

Kollapset kommer efter krav fra Finanstilsynet om inden søndag 4. november klokken 18 at nedskrive yderligere på bankens aktiviteter og opfylde et øget solvenskrav. De krav - som banken slet ikke er enig - ser man sig ikke i stand til at opfylde, og derfor kastes håndklædet i ringen.

"Da bankens egenkapital er tabt, har bankens bestyrelse, under henvisning til § 247 i lov om finansiel virksomhed indgået aftale med Sydbank A/S om overdragelse af samtlige bankens aktiver og passiver bortset fra bankens aktiekapital, hybride kernekapital og ansvarlige kapital," hedder det i meddelelsen fra den krakkede bank.

Det er især bankens engagementer inden for landbrug, erhverv og fast ejendom, som Finanstilsynet sætter til en lavere værdi, end banken hidtil har bogført dem til, og som fører til tilsynets krav om større reserver til at modstå tab. Tønder Bank er imidlertid af den opfattelse, at de kender deres kunder bedre end Finanstilsynet.

"Bestyrelsen er ikke enig i Finanstilsynets vurdering af bankens kredithåndtering. Bestyrelsen mener, at Finanstilsynet overser bankens meget betydelige kendskab til lokale forhold, herunder de enkelte kunders økonomiske forhold og udvikling. Disse forhold er, efter bestyrelsens opfattelse, af væsentlig betydning for et lokalt baseret pengeinstituts kreditbehandling. Under de foreliggende omstændigheder mener bestyrelsen dog ikke at kunne anfægte Finanstilsynets vurdering af bankens solvensbehov, således som krævet af Finanstilsynet," skriver Tønder Bank til aktionærerne.

"Bestyrelsen beklager dybt denne konsekvens ikke mindst i forhold til bankens medarbejdere, aktionærer og andre, der har stillet ansvarlig kapital til rådighed samt i forhold til de lokalsamfund, som banken har været forankret i og støttet på forskellig vis igennem årene. Men beklagelsen gælder i allerhøjest grad bankens ca. 18.000 kunder, der igennem mange år har bakket loyalt op omkring Tønder Bank."Den fortsættende bank er åben for kunderne mandag morgen og vil betjene kunderne med deres almindelige forretninger, ligesom kontonumre, kort og netbank vil fungere som hidtil.

Tønder Bank indgiver mandag morgen konkursbegæring til skifteretten, og bestyrelsen og direktion fratræder som led i konkursbehandlingen.