Svenskere med danske mursten for fire milliarder

På blot tre år har børsnoterede Balder investeret milliarder i danske boliger og andre ejendomme - og har appetit på endnu mere.

Balder har mursten for omkring 30 milliarder danske kroner og foretog sin første investering hertillands, da det meget omtalte Østerfælled Torv-kompleks med over 500 lejligheder blev købt for 1,1 milliard kroner i 2012. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med to nye aftaler om boligbyggerier for halvanden milliard kroner er det børsnoterede svenske ejendomsselskab Balder nået op på danske investeringer, som i runde tal omfatter fire milliarder kroner og næsten 1.600 færdigopførte og planlagte boliger i hovedstaden.

»Vi begynder at få en udmærket portefølje i Danmark og vil fortsat investere i København, som oplever stor vækst. Det hænger sammen med, at København har udviklet nye områder, hvor det er muligt at bygge,« siger finanschef Marcus Hansson fra Balder-hovedkontoret i Gøteborg til Berlingske Business.

Hen over sommeren har han aftalt at købe 430 snarlige boliger på Østamager af Skanska for 1,2 milliarder og 160 kommende boliger i Ørestad Syd af Arkitektgruppen, her med en prislap omkring 300 millioner.

Han finder det »absolut realistisk«, at Balder inden for et-to år atter lufter chefhæftet i den danske hovedstad. En tilsvarende melding fik Berlingskes læsere i efteråret, da Balder aftalte at købe Skanska-projektet Skibroen på Havneholmen i Sydhavnen for 470 millioner kroner - og et lille års efter har Marcus Hansson og kompagni så været på ny indkøbstur i København.

Læs om Balders kommende Skibbroen-boliger

De mest interessante områderer fortsat  Amager, Nordhavn, Ørestad, Havneholmen og Teglholmen, for Balder vil helst eje boliger tæt på centrum - det sikrer mere stabile lejetindtægter.

Balder har mursten for omkring 30 milliarder danske kroner og foretog sin første investering hertillands, da det meget omtalte Østerfælled Torv-kompleks med over 500 lejligheder blev købt for 1,1 milliard kroner i 2012. Sælgeren var Finansiel Stabilitet, fordi komplekset  - efter tårnhøj belåning og flere interne handler mellem farverige investorer - var kraftigt medvirkende til Amagerbankens kollaps.

København som sikker havn

Når Balder og mange andre udenlandske investorer har et godt øje til København, skyldes det en cocktail af sund økonomi, lav rente, stabil valuta, gode finansieringsmuligheder med realkredit samt lave omkostninger, når ejendomme skal købes eller sælges.

Ydermere oplever hovedstaden stor tilflytning, der har gjort investeringer i boliger mere attraktive. Og penge fra udlandet bliver budt velkommen af overborgmester Frank Jensen (S), blandt andet ved den årlige Mipim-ejendomsmesse i Nice i Sydfrankrig. Kapital udefra er nemlig nødvendig for at sikre de mange nye københavnere tag over hovedet - opgaven kan ikke løftes alene af de mange bugnende pensionskasser.

Andre svenske investorer er Briggen/Castellum, Genesta, NIAM og Sveafastigheter, fra Norge pensionskassen KLP og fra Finland CapMan, som har opkøbt stribevis af boligejendomme. Steen & Strøm med Field's og to andre indkøbscentre var oprindeligt norsk, men ejes i dag af franske Klépierre.

London-baserede investorer omfatter Aberdeen, Meyer Bergman, M7 Real Estate, Standard Life og Solstra, der er blevet storaktionær i BC Hospitality Group med eksempelvis Bella Center, Crowne Plaza-komplekset og Marriott-hotellet.. Andre investorer med kig på Danmark er eksempelvis Blackrock og Oaktree fra USA. Bouwfonds fra Holland, tyske ECE med Rosengårdscentret, tværnordiske NREP med efterhånden stribevis af butikscentre, tyske Patrizia samt franske Unibail-Rodamco, der ejer Fisketorvet. Blandt de nyeste udenbys investorer er tyske Doric, som i juni købte et Skanska-opført kontorhus i nærheden af Den Blå Planet i erhvervsområdet Scanport tæt ved Københavns Lufthavn.