Storbanker dropper det rene Dankort

Det er ved at være absolut sidste chance, hvis man vil have det gammeldags rene Dankort. For i stedet markedsfører de store banker Mastercard og VISA/Dankort, som ofte koster et gebyr.

Ifølge Dansk Erhverv er prisen pr. Mastercard Debet-transaktion øget til 0,95 procent, hvilket betyder, at det udenlandske kort sjældent er konkurrencedygtigt med Dankortet. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gratis og klassiske Dankort er allerede nu ved at være historie. For går man på jagt på storbankernes hjemmesider, finder man først og fremmest store reklamer for Mastercard i forskellige afskygninger. Men det er i overvejende grad i stedet Visa/Dankortet, som har overtaget det »rene« gamle Dankorts rolle.

Siden 2000 er antallet af Dankort faldet fra knap 1,5 million til under en million. Og danskerne søger ikke overraskende over mod VISA/Dankortet, som der ifølge Nets er næsten 4,5 millioner af i Danmark. Men bag tallene gemmer sig også en tendens, hvor de svageste Dankort-kunders kort bliver erstattet af debetkort.

For har man som bankkunde svært ved at styre forbruget, kan et debetkort som Mastercard eller VISA Electron være en fordel. For her kan man i modsætning til Dankortet ikke overtrække sin konto.

Hos Nordea droppede man for eksempel det gratis Dankort i november – og erstattede det med et VISA/Dankort med et årligt gebyr på mellem 150 og 200 kr. for basiskunder. Bankens officielle forklaring er »manglende efterspørgsel« .

Samme melding lyder fra Danske Bank, hvor executive vice president Jesper Nielsen er ansvarlig for området:

»Tidligere var Dankortet det billigere alternativ for dem, der ikke kunne se behovet for et VISA-kort. Men til sidst var forskellen på de to relativt lille, så der var ikke efterspørgsel efter et rent Dankort mere.«

Til gengæld oplever Danske Bank en større interesse for Mastercard og særligt Mastercard Debet:

»Mastercard er rimelig populært til vores unge kunder og for dem, som har glæde af, at man ikke kan trække over – for nu at sige det på den måde.«

Et spørgsmål om overtræk eller ej

Også hos Arbejdernes Landsbank har man udfaset det »rene« Dankort og erstattet det med et VISA/Dankort, som til gengæld er gratis.

»Vi udsteder masser af Visa/Dankort, så dem har vi ikke noget ønske om at udfase. Men i de sager, hvor enten kunden ikke ønsker at kunne overtrække, eller hvor banken ikke ønsker, at man kan overtrække, giver vi et Mastercard Cash,« forklarer kommunikations- og marketingdirektør i Arbejdernes Landsbank, Peter Froulund, som tilføjer, at banken sælger Mastercard på linje med VISA/Dankort til almindelige kunder.

Men der er også et økonomisk incitament for bankerne til at sende kunderne over til Mastercard og Mastercard Debet. For det udløser et ekstra gebyr, som betales hver gang, man køber ind.

Som beskrevet i Berlingske Business de sidste dage er store dele af detailhandlen bekymrede for, at bankerne fremadrettet vil forlade Dankort-samarbejdet og i stedet vælge andre løsninger, som er dyrere for butikkerne og i sidste ende for kunderne. Det skyldes det forestående salg af Dankort-udbyder Nets, som p.t. ejes af bankerne:

»Det bekymrer os. For hver transaktion, der bliver flyttet til internationale kort, gør det dyrere for detailhandlen og i sidste ende for forbrugerne,« siger markedsdirektør Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv. I går fremgik det af Berlingske Business, at det koster 0,3 pct. af købesummen i skjult gebyr pr. transaktion med Mastercard Debet, hvad der på mindre køb er konkurrencedygtigt med Dankortets 0,78 kr. i gennemsnit pr. handel.

Men ifølge Dansk Erhverv er prisen pr. Mastercard Debet transaktion øget til 0,95 pct. Det betyder, at det er sjældnere, at det udenlandske kort er konkurrencedygtigt med Dankortet.

»Vi opfordrer til, at man gør det synligt med gebyrerne på de her kort, for det har faktisk effekt på forbrugernes adfærd. Omvendt har man i bankerne en interesse i at sløre det,« siger markedsdirektør i Dansk Erhverv Henrik Hyltoft.

Hos Dankort-udbyderen Nets forsikrer kommunikationschef Søren Winge om, at man fremadrettet vil støtte op om Dankort-aftalen mellem Nets og Dansk Erhverv, der tidligst kan opsiges i 2020.

»I Nets gør vi, hvad vi kan for at sikre et stærkt Dankort, vi har meget hjerteblod i det, og Dankortet er en vigtig del af forretningen. P.t. arbejder vi på at gøre Dankortet attraktivt for alle parter. Det er vores primære mål,« siger Søren Winge, som understreger, at der godt både kan komme flere VISA/Dankort i omløb samtidig med, at der bliver flere internationale kreditkort.

»Det betyder jo bare, at danskerne får flere kort på hånden, det er ikke udtryk for, at antallet af VISA/Dankort er nedadgående.«