Statens piskesvinger får hæderspris

Gennem snart ti år har han skubbet på og talt dunder til det offentlige for at få mere gang i digitaliseringen. Derfor fik han torsdag den danske IT-branches fornemste pris for sin indsats. Blandt tidligere modtagere er Janus Friis fra Skype.

Lars Frelle-Petersen er manden, som gennem snart ti år har svinget pisken for at sikre, at det offentlige tilbyder flere digitale tjenester for derigennem at spare penge og give bedre service. Det arbejde blev torsdag aften konkret belønnet. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden, som gennem et årti har svinget pisken over det offentlige for at få gang i mere selvbetjening over nettet, blev torsdag aften hædret.

Lars Frelle-Petersen, som er vicedirektør i den nystiftede Digitaliseringsstyrelsen, fik den danske IT-branches fornemste pris, IT-Prisen 2012, som skulderklap for »sit engagement og arbejde med at holde embedsstand, politikere og branchen fast på en større digitalisering af det offentlige«.

Ikke altid populært

Prisen blev overrakt på brancheforeningen IT-Branchens årsmøde i Christian IVs gamle børsbygning i København og er et skulderklap til Lars Frelle-Petersen, som gennem årene ikke altid har været populær blandt offentlige myndigheder for at presse på. Derfor er det også ham personligt, og ikke den offentlige digitaliseringsstrategi, der hædres.

»IT-prisen bliver i år givet til en digital strateg i verdensklasse. Lars Frelle-Petersen har ikke bare været en nøgleperson i processen med at gøre Danmark til førende inden for digital forvaltning. Han har været med til at sikre Danmark og den danske IT-branche et forspring i den globale konkurrence,« siger chefredaktør Line Ørskov fra Computerworld, som sammen med IT-Branchen står bag prisen, som tidligere er blevet givet til blandt andre den danske medstifter af Skype, Janus Friis, og til journalist og Business.dk-blogger Dorte Toft.

Endnu mere fokus på digitalisering

Lars Frelle-Petersen var frem til årsskiftet vicedirektør i Økonomistyrelsen under Finansministeriet, hvor piskesvingeropgaven hidtil har ligget. Her var han drivkraften bag et fælles sagsbehandlingssystem til det offentlige og for gennemførelsen af de to såkaldte e-dage, som var tidsfristen for, hvornår alle offentlige myndigheder skulle være i stand til at modtage elektronisk post fra borgere og virksomheder. Han har også været dybt involveret i arbejdet med med NemID og med borgerportalen Borger.dk.

Den nye regering har imidlertid omorganiseret blandt andet IT- og teleområdet og oprettede fra årsskiftet derfor Digitaliseringsstyrelsen for at få mere fokus på digitaliseringen.

Det står højt på regeringens dagsorden at få danskerne til at bruge de digitale muligheder langt mere, ikke blot til selvbetjening over Internet men også ved at fremme brugen af videosamtaler mellem f.eks. kronisk syge og lægerne på hospitalerne eller mellem ældre borgere og f.eks. sagsbehandlere på rådhuset, så der spares tid og ofte lange rejser.

Det udmøntedes i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som staten, kommunerne og regionerne indgik aftale om i august 2011, og som gælder for de næste tre år.

IT altid højt på dagsordenen

Lars Frelle-Petersen er uddannet cand. scient. adm. og var i 2001-2005 specialkonsulent og siden chefkonsulent i Finansministeriets departement. I 2005 blev han programchef i Videnskabsministeriet og rykkede i 2006 tilbage til Finansministeriet som kontor- og digitaliseringschef.

IT-prisen blev første gang uddelt i 1991, dengang til stifteren af 2M Invest, michael Mathiesen. Senere har f.eks. daværende Oticon-direktør Lars Kolind, daværende IT- og forskningsminister Frank Jensen, brødrene Erik og Preben Damhaard og IT-milliardær og -iværksætter Ib Kunøe fået prisen.