Spam betaler sig ikke

Uønsket post. Selvom mængden af spam-mails er mangedoblet de seneste år, er bagmændenes indtjeningsmuligheder blevet stærkt begrænset.

De fleste spamfiltre i dag slipper kun meget lidt spammail igennem. Det har tvunget spammerne til at øge mængden af de mere eller mindre obskure reklamemails, men de effektive sikkerhedssystemer gør forretningen mindre lukrativ.

- Vi har over flere måneder meget nøje målt vores spamfiltrering, og vi fjerner i gennemsnit 99,7procent af det spam, der bliver sendt til vores kunder, siger chef for salgsafdelingen i it-sikkerhedsvirksomheden Comendo A/S Harry Ellerup Lassen.

Han forklarer at antallet af spammails er seksdoblet i løbet af et år, men slår dog fast, at det kan være spammernes sidste krampetrækninger.

- Hvis spammerne i 2002 klagede over at kun 20 procent af deres spammail kom frem, er de nok langt fra tilfredse med, at det nu kun er 0-3 procent, der kommer frem, siger han.

Som eksempel på, at spam er blevet en dårlig forretning, nævner Harry Ellerup Lassen en af de første og mest berygtede spammere, Bernard Balan. Han kørte sin spamforretning "one-stop-financial.com" fra Emsdale i Ontario, USA, og i 1997-98 tjente han op til 10.000 dollars om dagen på at sende omkring 30 millioner daglige spammails.

I 2002 kunne han udsende spam til 240 millioner e-mail adresser hver dag, men kun omkring 15-20 procent kom frem. Hans indtjening var derfor faldet til blot 250 dollars.

Samarbejde med hackereSpamfiltrene er langt fra spammernes eneste udfordring. Lovgivningen er blevet strammet meget de sidste fem år, og flere af verdens mest aktive og berygtede spammere er blevet idømt lange fængselsstraffe fulgt af bøder i millionklassen.

Desuden bliver det sværere og sværere at finde steder, der vil udsende deres reklamemails. De steder der tillader det, er ofte ejet af ex-spammere, der tager en mindre formue for deres services. De tjener på den måde gode penge på deres tidligere kolleger.

De svære vilkår har ført til en stigning i samarbejdet mellem spammere og hackere eller virusprogrammørerer, der har kontrol over såkaldte bot-nets. Et bot-net er et stort netværk af oftest private computere, der er hemmeligt inficeret med et program, der blandt andet kan udsende spam, phishing og udføre DDoS angreb.

Til trods for dårlige indtjening og stram lovgivning, forudser Harry Ellerup Lassen dog, at der stadig vil være uønsket post i indboksen.

Den sidste nye taktik i kampen for at snyde de professionelle spamfiltre er billedspam, pdfspam og videospam. Harry Ellerup Lassen vurderer at fremtidens spammere også vil forsøge sig med andre veje såsom IP telefoni, MSN Messenger eller SMS og MMS.

- Indtil videre har vi i Skandinavien været forholdsvis forskånet, da vi ikke er et specielt stort marked sammenlignet med f.eks. Tyskland eller England. Men vær forberedt, der kommer mere spam, slutter han.