Sony Ericsson interesseret i Google-telefon

Mobilgiganten er »interesseret« i Googles nye Android-styresystem - men der kan også komme helt nye ting ud af forældreskabet med en af verdens største elektronikgiganter.

En telefon med Googles nye Android-styresystem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Silberberg
LUND: Sony Ericsson afviser ikke senere at ville lave mobiltelefoner med Googles nye Android som styresystem. Men der kan også være helt nye ting på vej.

»Alle producenter ser på mulighederne, og vi skal også se på Android som en mulighed. Jeg siger ikke, at vi skal have mobiltelefoner med Android, men vi er bestemt interesseret og studerer det nu,« siger Hideki »Dick« Komiyama, bestyrelsesformand for den japansk-svenske mobiltelefonproducent, hvis største udviklingscenter ligger i Lund i Sydsverige.

Første telefon på gaden nu

Google lancerede tidligere på ugen den første mobiltelefon med styresystemet Android. Selve telefonen er produceret af taiwanesiske HTC, som står bag de storsælgende Touch-, Touch Diamond- og Touch Pro-modeller. Selve Android er det program, som telefonens ejer bruger for at kunne manøvrere rundt på telefonen, ringe, gemme kontakter, starte andre programmer op m.m. Android er et såkaldt open source-program, som tillader andre programmører at bidrage med nye programmer til telefonen, fordi der ikke er fabrikshemmeligheder i den måde, som styresystemet er skruet sammen på.

Dermed kan data lettere udveksles fra telefon til telefon, og softwareudviklere kan lave software, der virker på alle telefoner uafhængigt af mærke og model.

Teleselskabet T-Mobile sælger »Google-telefonen«, som den er døbt i folkemunde. G1 er den officielle betegnelse.

Åben konkurrence

Sony Ericsson ejer selv en del af Symbian, det styresystem, som langt de fleste af firmaets mobiltelefoner bruger. Symbian har Nokia som storejer. Men Sony Ericsson har netop taget det konkurrerende styresystem Windows Mobile fra Microsoft til sig. Den første Sony Ericsson-telefon med Windows Mobile kom for nylig, og det kommende flagskib, Xperia eller X1, anvender ligeledes Windows Mobile.

Lederen af Sony Ericssons udviklingsafdeling, japaneren Rikko Sakaguchi, understreger, at Sony Ericsson lægger mindre vægt på teknikken.

»Vi kan samarbejde med andre, for vi skal skabe brugeroplevelser. Derfor skal vi ikke udvikle platforme. Platformen er dér, hvor man står tilbage, når toget er kørt,« siger han med ordspillet på det engelske ord »platform«, der i IT- og televerdenen henviser til styresystemer, men som på engelsk også betyder togperron.

Selv om det kan være en fordel for mobilproducenterne at lade styresystemer være fabrikshemmeligheder, som ingen andre kan pille ved, er ulempen, at det er svært at få andre til at udvikle nye programmer og tjenester til disse styresystemer.

Derfor satser Sony Ericsson i øjeblikket mange kræfter på populært sagt at lægge en skal hen over grundsystemerne, så programmeringssproget Java og det grafiske præsentationsprogram Flash kan bruges til at skabe spændende og nye programmer og funktioner, som kan komme ejerne af Sony Ericsson-mobiltelefoner til gode.

Telefon i Playstation?

Men der kan også være helt nye produkter på vej, for Sony Ericssons »forældre« er den japanske elektronikgigant Sony og den svenske mobiludstyrsproducent Ericsson, som hver ejer halvdelen af selskabet.

»Det er ingen hemmelighed, at vi kunne komme med en Bravia-telefon (efter Sonys fladskærmsserie, red.) eller en PSP-telefon (efter Sonys Playstation Portable, red.). Det er ikke, fordi vi ikke vil, men vi kan ikke tvinge vore forbrugere over på nye områder. De ønsker ikke en PSP på en telefon, så det skal være noget nyt. Men vi samarbejder med vore forældre, og forhåbentlig kommer der også noget ud af det,« siger Rikko Sakaguchi.

Bestyrelsesformand for Sony Ericsson, Hideki »Dick« Komiyama, bekræfter: »Selvfølgelig skal vi udnytte fuldt ud, hvad vore forældre kan give os,« siger han.