Softwaresalg trækker dansk IT op

Det danske software-marked vokser med over fem procent i år og mere til næste år..

I år ventes den samlede omsætning på det danske IT-marked at runde 76 mia. kr. mod 74,3 mia. kr. sidste år, og næste år vokser den yderligere til 77,4 mia. kr., viser den nyeste IT-barometermåling fra analysefirmaet IDC i samarbejde med brancheforeningen IT-Branchen. Her ses analysechef Anders Elbak fra analysehuset IDC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

Danske software-virksomheder har travlt – og får det endnu mere til næste år. Væksten stiger med 5,2 pct. i år og 5,3 pct. næste år, fordi flere og flere virksomheder investerer i IT for at få en bedre forretning. Dermed er software vækstmotoren i den danske IT-branche for tiden. Også markedet for IT-service vokser om end med mere beskedne to procent i år og to procent til næste år, mens hardware-markedet er gået i stå og er på vej nedad.

I år ventes den samlede omsætning på det danske IT-marked at runde 76 mia. kr. mod 74,3 mia. kr. sidste år, og næste år vokser den yderligere til 77,4 mia. kr., viser den nyeste IT-barometermåling fra analysefirmaet IDC i samarbejde med brancheforeningen IT-Branchen, som dækker omkring 90 procent af de danske IT-virksomheder. Det svarer til en samlet vækst i år på 2,3 pct. og i 2015 på 1,9 pct.

»Software-markedet klarer sig rigtig godt. Især boomer markedet for cloud-tjenester (nettjenester, red.), og det er med til at skabe en strukturel ændring i, hvordan man overhovedet bruger hardware og software. Det er ikke nødvendigvis en dårlig drejning for danske IT-folk. På hardware-siden gør mindre, danske virksomheder inden for design og funktionalitet en del innovation, og jeg vil da ikke udelukke, at der kan opstå nye virksomheder, for her er Danmark klart med. Danmark står dog overordnet relativt godt rustet, for det går stærkt i branchen,« siger IT-Branchens bestyrelsesformand, Cecilia Bonefeld-Dahl.

De mange investeringer i nye og bedre IT-løsninger i dansk erhvervsliv og digitaliseringen som helhed er »godt for dansk erhvervsliv og for hele IT-branchen«, mener hun.

Chefanalytiker Anders Elbak fra IDC ser også software som afgørende og værdiskabende.

»Mange virksomheder ser på, hvordan IT kan understøtte forretningen og ændre på processer. De senere år med store indkøb af især smartphones og tavlecomputere aftager, og markedet er ved at være mættet, ligesom der er kraftig konkurrence på priserne. Det samme gælder på serviceområdet, hvor det er svært at differentiere sig på andet end pris.

Samlet set er det danske IT-marked langsomt på vej opad igen, men væksten er fortsat afdæmpet, fordi væksten i resten af dansk erhvervsliv lader vente på sig. Men de 10-15 procents vækst, som vi så for flere år siden, skal man kigge langt efter,« siger han.