Fokus på besparelser har givet bonus i softwarebranchen

De danske softwareproducenter har sejlet gennem den finansielle og økonomiske storm i stabil stil. Branchen er som helhed kommet styrket gennem de kriseår, der har været hårde ved så mange andre i dansk erhvervsliv.

ITEKs direktør Adam Lebech siger , at branchen som sådan har positive forventninger til fremtiden. Arkivfoto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser en ny brancheanalyse fra Berlingske Research, og den tendens bekræfter Adam Lebech, der er branchedirektør for DI ITEK, der er brancheorganisation for IT- og kommunikationssektoren. Han peger på, at samfundets krav om et mere effektivt og konkurrencedygtigt erhvervsliv er en faktor i udviklingen.

»Baggrunden for udviklingen er i høj grad det stærke fokus på produktivitet, som ses i erhvervslivet. Det er, fordi der er et stærkt fokus på, hvordan man kan anvende teknologi til at fremme produktivitet. Så det, tror jeg, er et godt bud på en forklaring,« siger Adam Lebech til Berlingske.

Berlingske Researchs brancheanalyse »Der er godt salg i software« fortæller på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, at softwarevirksomhedernes investeringer i perioden 2009 til 2012 er øget med 26 procent – eller omtrent tre milliarder kroner. Det øvrige erhvervslivs iver efter at blive mere omkostningsbesparende og produktive har altså holdt hånden under softwarebranchen – og mere end det.

Venter en vækst på fem procent

Sammenligner man softwarebranchen med den øvrige IT-branche, så bliver det tydeligt, at software lige nu har forretningsmæssig fremgang. Tal i en 2013-rapport fra analysehuset IDC viser i hvilket omfang. Mens den samlede IT-branche voksede 2,8 procent sidste år, så oplevede softwarebranchen alene en vækst på 5,4 procent. Tallene i indeværende år ventes ifølge IDC at blive henholdsvis 2,8 og 7,5.

Forventningen i analysen fra IDC er, at udviklingen vil fortsætte, og at væksten i branchen de kommende år vil ligge omkring de fem procent. Den forventning, bekræfter DI ITEKs direktør da også, er fremherskende blandt branchens virksomheder.

»Vi har netop afsluttet en undersøgelse blandt 81 af vores medlemsvirksomheder for at høre om forventninger. Og de har generelt positive forventninger – både i forhold til den nære fremtid og de lidt mere langsigtede forventninger,« siger Adam Lebech og tilføjer:

»Det afspejler dels den generelle positive forventning, der er i erhvervslivet, men det viser også, at der er forventninger om, at fokuset på produktivitet vil fortsætte.«

De positive takter i softwarebranchen kan også ses på, hvor der bliver hyret og fyret i IT-sektoren. Mens IT-området som helhed siden 2008 har oplevet et fald i fuldtidsbeskæftigelsen på otte procent, eller omtrent 7.000 job, så er det gået den anden vej for softwareproducenterne. Her er mængden af beskæftigede i perioden steget med 14 procent. Organisationen IT-Branchen har tidligere forudset, at den udvikling kan fortsætte, og den venter, at der de kommende år bliver skabt omtrent 1.000 nye job inden for software, fremgår det af brancheanalysen.

Mens softwarebranchen som helhed oplever fremgang, så er der dog ét sted, hvor det går den forkerte vej. Når det kommer til profitabiliteten, så er den samlet set forværret de seneste tre år.

Hele 33 af 54 virksomheder, som Berlingske Research har haft under luppen i sin analyse, har oplevet et fald i driftsindtjeningen. Samlet set udgør det et fald på 804 millioner kroner på driften – eller en procentvis nedgang på 54. Virksomhederne tjener stadig penge, men det er samlet set omtrent halvt så meget som for tre år siden.

Renser man tallene for tre af de helt store aktører, IBM, KMD og Microsoft, der har oplevet store fald i driftsindtjeningen i perioden, så viser der sig dog et andet billede. Og det et af en branche, der også har fremgang på driftsresultatet. Det med beskedne 79 millioner – men der er alt andet lige tale om en fremgang.

Uudnyttet potentiale

Adspurgt peger DI ITEK-direktøren på, at der da også er gang i en spændende udvikling – ikke mindst når det gælder de serverbaserede løsninger til erhvervslivet, kaldet cloud-baserede produkter, og indenfor den såkaldte »Big Data«, der dækker over indsamling og behandling af store datamængder.

»Der sker lige nu meget inden for cloud og Big Data. Der er stadig et stort uudnyttet potentiale for cloud-løsninger, som vi har en række virksomheder, som kan udnytte på forskellig vis, og så har vi Big Data, hvor vi er relativt langt fremme i Danmark. Også når det kommer til viden og uddannelse. Her tror vi også, at vi kan skabe os en styrkeposition i Danmark,« siger DI ITEKs Adam Lebech.