Søfolk ruster sig bedre mod pirater

Tidligere jægersoldater i private vagtfirmaer får flere kontrakter med danske rederier efter kapringen af "Danica White" ud for Somalia for snart tre måneder siden.

Foto: Scanpix
Efter kidnapningen af fem danske sømænd på fragtskibet 'Danica White' 2. juni har Danmarks Rederiforening inviteret det private sikkerhedsfirma Guardian, der har tidligere jægersoldater ansat, til orienteringsmøde med en række danske rederier, skriver 24timer.

»Det er lige nu uklart, hvad visse rederier konkret gør for at ruste deres medarbejdere til en situation, hvor de bliver overfaldet af pirater. Ved at benytte sig af sikkerhedsfirmaerne kan rederierne give deres sømænd kursus eller en efteruddannelse i, hvordan de skal håndtere eller helt undgå piratangreb,« siger Jan Fritz Hansen, der er underdirektør i Danmarks Rederiforening.

Tidligere soldat i jægerkorpset Mikkel Christian Runberg, der er medejer af Guardian, mener, at de danske rederier vil kunne drage nytte af en orientering om krisestyrings- og håndteringsstrategier i forbindelse med piratangreb.

»Vi kan hjælpe med at analysere, hvad der kan gøres i et specifikt rederis organisation med henblik på at øge sikkerheden, ligesom vi kan støtte med håndteringen i en eventuel gidselsag og give de kidnappede hjælp til at komme sig bagefter,« siger Mikkel Christian Runberg og understreger, at det ikke er hensigten at sende bevæbnede vagter ud på skibene.

Samtidig ser Jan Fritz Hansen gidselsagen i Somalia som en oplagt mulighed for at stramme sikkerhedsreglerne i rederierne.

»Vi har nogle udmærkede retningslinjer, som vi vil indskærpe, bliver overholdt. Det drejer sig om at have en ekstra person til at holde udkig samt at overholde sømilegrænserne ind til kysten,« forklarer han.

Kilde: 24timer