Skrøbelige computere er kundens ansvar

Når en næsten ny bærbar computer går i stykker, er det ofte forbrugerens egen skyld, og derfor er sælgeren ikke ansvarlig for at erstatte den, lyder det i en ny afgørelse. Forbrugerstyrelsen giver 12 gode råd, der kan forlænge din bærbare computers levetid.

Forbrugerklagenævnet modtager løbende klager fra forbrugere, der ikke synes, det er rimeligt, at skærmen på deres bærbare computer er flækket, at batteriet er holdt op med at virke, eller at strømstikket er knækket af bundkortet, så hele bundkortet skal skiftes.

Men ofte ender det med, at Forbrugerklagenævnet afviser klagernes sag, fordi det ikke er produktet, der fejler noget i juridisk forstand, men klageren, der har håndteret computeren uforsigtigt. Sådan lyder det i en ny afgørelse fra Forbrugerklagenævnet.

"Bærbare og håndholdte computere er sårbare, og forbrugerne skal være særligt opmærksomme på, hvordan de behandler den slags produkter. Nogle af skaderne kunne være undgået, hvis forbrugeren havde behandlet computeren rigtigt," siger Frederik Boesgaard, der er jurist i Forbrugerstyrelsen.

Sådan passer du på computeren

For at undgå skader og forlænge computerens levetid giver Forbrugerstyrelsen 12 gode råd:

Før du køber din computer:

1. Virker hængslerne, der forbinder skærm og den øvrige computer, solide?

2. Virker kabinettet solidt, eller kan det let bøjes?

3. Er der nogle løse eller raslende dele? På den måde sikrer du dig, at computerens kabinet er slidstærkt.

Stikket:

4. Tag altid alle stik ud, før du lægger computeren tilbage i tasken

5. Undgå skæve træk i ledningerne, og undgå at folk snubler i ledningen, mens stikkene sidder i computeren

På den måde kan du undgå, at stikkene inde i computeren knækker af.

Skærmen:

6. Undgå at trykke computeren i tasken – for eksempel ved at fylde tasken for meget op med bøger eller andet, der kan trykke skærmen i stykker. Navnlig strømforsyningen bør ikke lægges oven på skærmen. Du risikerer, at skærmen flækker.

Tasken:

7. Køb en taske med skumplast, der beskytter computeren mod stød og slag. Mange tasker beskytter kun computeren mod vejret og ikke mod stød og slag, da materialet er for tyndt.

Batteriet:

8. Nogle batterier skal tømmes og lades helt hver gang. Andre skal lades løbende. Følg producentens anvisning. Ellers forringer du batteriets holdbarhed.

Støv og fugt:

9. Undgå støv, røg og dyrehår, da det kan få computeren til at ”brænde” sammen. Undgå derfor for eksempel at sidde med computeren i sengen, da soveværelser blandt andet kan være støvfyldte rum.

10. Undgå at lægge vandflasker i samme taske som computeren, da der en risiko for, at flasken lækker eller knuses.

11. Undgå at lægge computeren i solen – for eksempel i en varm bil. Der kan dannes kondensvand i den.

12. Og så til sidst det lidt absurde råd at undgå at sidde med computeren på skødet, da ventilationsåbningerne i bunden af computeren tildækkes, og det kan også få computeren til at brænde sammen. På engelsk hedder det ellers en laptop - altså netop en computer man sidder med på skødet.