Skattetænkning bag megafusion i medtech-branchen

Den amerikanske producent af medicinsk udstyr Medtronic er den senest i rækken af amerikanske selskaber, der kombinerer strategiske opkøb i udlandet med skattetænkning. Denne gang tyder noget dog på, at der er mere strategi end skattetænkning bag.

Selskabets topchef Omar Ishrak nedtoner dog over for flere større internationale medier, at det er skattetænkning, der er hovedårsagen til opkøbet, som er et af de hidtil største i medtech-branchen til dato. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medtronic, der blandt andet er kendt for sine pacemakere og anden livsvigtig medicinsk udstyr, køber den irske medtech-virksomhed Covidien for den nette sum af 43 milliarder dollar eller mere end 230 milliarder kr. og flytter ved samme lejlighed sit hovedkontor fra Minneapolis til Irland.

Det meddelte de to børsnoterede selskaber søndag.

Dermed bliver Medtronic, der er verdens største selvstændige producent af medicinsk udstyr, den seneste i en række af amerikanske virksomheder, der rykker fra USA til mere milde himmelstrøg, når det gælder selskabsskat.

Selskabets topchef Omar Ishrak nedtoner dog over for flere større internationale medier, at det er skattetænkning, der er hovedårsagen til opkøbet, som er et af de hidtil største i medtech-branchen til dato.

Til Financial Times siger Omar Ishrak, at opkøbet først og fremmest er strategisk. Og i følge Reuters er Medtronics effektive skatteprocent da også kun to-tre pct. højere end Covidients skatteprocent på 16.

"Denne transaktion er først og fremmest strategisk. Diskussionen om den finansielle struktur og skatteoptimering kom bagefter. Skattesatsen for Medtronic vil ikke ændre sig signifikant, men strukturen giver os adgang den likviditet, som bliver genereret af Covidiens aktiviteter i udlandet, og som vi så kan geninvestere i amerikansk teknologi," siger Omar Ishrak til Financial Times.

De to selskaber supplerer da også hinanden godt.

Medtronics er blandt andet kendt for medicinsk udstyr til hjertekarsyge, herunder pacemakere, udstyr til behandling af patienter med neurologiske sygdomme som Parkinsons, og medicinsk udstyr til diabetikere.

Covidien er især stærke inden for medicinsk udstyr til operationer, herunder fedmeoperationer og forskellige former for kikkertundersøgelser i kroppen.

Især Covidien, men også i et vist omfang Medtronics, konkurrere på enkelte produktområder direkte med danske virksomheder som Ambu og Coloplast.

Med overtagelsen styrker Medtronic sin position over for den største spiller på markedet, Johnson & Johnsons medtech-division, og vil ifølge nyhedsbureauet Reuters gøre det lettere for selskabet på det amerikanske hospitalsmarked, hvor sundhedsreformen og faldende tilskud til medicinsk udstyr presser industrien.

"Udover det finansielle rationale (skatteforholdene, red.), ekspanderer virksomheder dramatisk , og placerer selskabet i en række af områder, som de aldrig har været inden for tidligere," siger Raj Denhoy, der er analytiker hos Jefferies, til Reuters.

Aftalen om Medtronics køb af Covidien kommer efter en række opkøb, fjendtlige såvel som venlige, i medicinal og medtech-industrien, herunder også mislykkede forsøg på opkøb.

Financial Times opremser følgende: Pfizers mislykkede forsøg på at købe britisk-svenske AstraZeneca for 116 milliarder dollar, Zimmers opkøb af Biomet, en omfattende aftale om at bytte aktiviteter mellem Novartis og GlaxoSmithKline, og amerikanske Valeants igangværende forsøg på at købe Botox-producenten Allergan fra Canada.