Sidste svirp fra Samsung og Apple

Advokaterne foldede sig for alvor ud i det sidste bråvallaslag mellem giganterne, inden juryen i dag træder sammen.

Advokaternes afsluttende procedure i den kulørte retssag blev et tilløbsstykke. Her er Apples advokat, Harold McElhinny, i sving. Tegning: Vicki Behringer, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samsung valgte at kopiere Apples design i erkendelse af, at Samsung ikke selv kunne nå hurtigt i mål.

Med den svada fra Apples advokat nåede den kulørte retssag mellem de to teknologigiganter tirsdag sit foreløbige højdepunkt, inden juryen onsdag træder sammen for at træffe en afgørelse, der kan få store følgevirkninger verden over.

Samsung: Det frie valg er i fare

Apple og Samsung har i flere uger kæmpet mod hinanden i retssalen. Apple beskylder Samsung for at have kopieret sit design på telefoner og tavle-PCer, mens Samsung omvendt beskylder Apple for ulovligt at have brugt teknologi, som Samsung ejer rettighederne til. Begge parter kræver milliardbeløb af hinanden.

Samsungs advokat gik tirsdag til modangreb og gjorde juryen opmærksom på, at en dom i Apples favør kan fastfryse konkurrencen og give forbrugerne færre valgmuligheder, når de skal købe udstyr.

Apples kamp er samtidig en kamp mod mobilstyresystemet Android, som Google står bag, og som på rekordtid er blevet verdens ubestridt største. Over 60 procent af alle solgte smartphonetelefoner er i dag med Android, og Samsung er den største producent af Android-udstyr.

Et tilløbsstykke

Hvis den ni mand store jury beslutter at give Apple ret, kan dommer Lucy Koh nedlægge forbud mod salget af Samsung-produkter.

Retssagen har sikret tilhørerne et indblik i, hvad der foregår bag de fire vægge i Apples og Samsungs hovedkvarterer. Retssagen er derfor også blevet et tilløbsstykke, og på den sidste dag, hvor advokaterne kunne folde sig ud, var køen for at komme ind så lang, at den nåede helt hen til nabobygningen, skriver nyhedsbureauet Reuters. De fik fuld valuta for pengene.

Apples advokat, Harold McElhinny, lagde vægt på, at Google i februar 2010 havde bedt Samsung om at ophøre med at efterligne Apples iPad så voldsomt.

»Samsungs ledelse valgte at ignorere dette krav og fortsætte med at kopiere,« lød svadaen, hvori advokaten samtidig hånede Samsung for at negligere retssagen ved ikke at bringe topfolk ind som vidner, sådan som Apple havde gjort.

Hånende bemærkninger

Samsungs advokat, Charles Verhoeven, anklagede Apple for ikke at have fremlagt noget bevis for, at forbrugerne skulle være blevet taget ved næsen og ved en fejl have købt et Samsung-produkt i stedet for et Apple-produkt, fordi de ikke kunne kende forskel.

»Forbrugere foretager valg, de begår ikke fejl,« sagde han.

Det fik Apples anden advokat, Bill Lee, til at understrege, at Apple ikke forsøger at holde Samsung ude af markedet for smartphonetelefoner.

»Det, vi siger, er bare: Lav jeres egne,« lød det hånende.