SAS og flere flyselskaber risikerer stor kartelbøde fra EU

SAS kan sammen med en stribe andre europæiske luftfartsselskaber risikere at løbe ind i en samlet bøde på 800 mio. euro i en gammel EU-sag.

ARKIVFOTO: SAS kan sammen med en stribe andre europæiske luftfartsselskaber risikere at løbe ind i en samlet bøde på 800 mio. euro i en gammel EU-sag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

SAS kan sammen med en stribe andre europæiske luftfartsselskaber risikere en bøde på 800 mio. euro i en gammel EU-sag.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, kigger ifølge Bloomberg News igen på en sag om kartelvirksomhed med adskillige år på bagen.

Ifølge Bloomberg News' kilder er der forsøgt at lave et forlig med de i alt 11 flyselskaber, men parterne er ikke nået til enighed.

Sagen stammer tilbage fra 2010, hvor EU-Kommissionen vurderede, at flyselskaberne havde koordineret priser på fragtservices i Europa gennem seks år og pålagde bøder på cirka 800 mio. euro.

Afgørelsen blev indbragt til EU-Domstolen, som i 2015 valgte at give flyselskaberne medhold.

Årsagen var, at kommissionens afgørelse på en række punkter var selvmodsigende, og at den gik alt for vidt i forhold til de beviser, der rent faktisk var fundet.

Ifølge Bloomberg News gør flere af disse argumenter sig fortsat gældende, og sagen kan risikere at trække ud i flere år, hvis den skal igen skal en tur gennem retssystemet.

SAS' andel af bøden lød på 70,2 mio. euro - svarende til cirka 500 mio. kr. Den største bøde blev tildelt Air France-KLM på 310 mio. euro, mens IAG - der blandt andet ejer British Airways - fik en bøde på 104 mio. euro.

Efter kendelsen i 2015 valgte SAS at indtægtsføre de 70,2 mio. euro i andet kvartal 2015/2016, da de tidligere var blevet sat af til eventuel betaling.

På daværende tidspunkt lød det dog også, at muligheden for en ny afgørelse fra EU-Kommissionen var tilstede.

SAS oplyser, at det efter den oprindelige afgørelse i 2010 sammen med flere af de øvrige flyselskaber i sagen er blevet mødt af krav i en række civile søgsmål i Storbritannien, Holland og Norge.

»SAS er i øjeblikket ved at vurdere konsekvensen af enhver ny afgørelse fra EU-Kommissionen. SAS bestrider sit ansvar i alle disse sager.«

»Ufordelagtige afgørelser i disse sager kan have en betydelig negativ finansiel effekt for SAS«, skriver flyselskabet i en skriftlig kommentar.