Apple klager over unfair skattesmæk fra EU

Den amerikanske iPhone- og iPad-producent mener ikke, at EU-Kommissionen gennemførte en upartisk undersøgelse, før konkurrencekommissær Margrethe Vestager stak Apple en skatteefterbetaling på 100 milliarder kroner.

Den irske regering har valgt at bakke Apple op i retssagen mod EU-Kommissionen om skattebetalingen på 13 milliarder euro - omkring 100 milliarder kroner. Protestanter i hovedstaden Dublin forsøgte i september 2016 med bl.a. denne ballon at få regeringen til at tage imod efterskatten og bruge de mange penge på tiltrængte forbedringer i landet. Arkivfoto: Clodagh Kilcoyne, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CLODAGH KILCOYNE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples grundlæggende rettigheder om en fair og upartisk behandling blev tilsidesat, da EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager sidste år pålagde den amerikanske gigant at afregne næsten 100 milliarder kroner i manglende skat.

Det hævder Apple selv, fremgår det af papirer fra en af de største konkurrencesager, som EU-Domstolen i Luxembourg skal behandle til sommer, efter at såvel Apple som den irske regering - der ellers skulle have pengene - har indbragt sagen for retssystemet.

Apple: Unfair behandling

Apple fik besked på at betale 13 milliarder euro eller omkring 100 milliarder kroner i efterskat som følge af en efter EU-Kommissionens mening lidt for gunstig skattesæraftale, som Apple gennem 11 år havde med Irland, hvor Apple har lagt sit europæiske hovedkontor. Ifølge Margrethe Vestager havde Apple kun betalt 0,005 procent i skat.

Af papirerne fra domstolen fremgår det, at EU-Kommissionen efter Apples mening brød med den fundamentale »ret til god administration«, da Apple blev pålagt at betale, skriver den britiske finansavis, Financial Times. EUs undersøgelse var nemlig ikke upartisk, som den burde være, mener Apple, der finder, at kommissionen begik grundlæggende fejl ved sin tolkning af irsk lovgivning og Apples indtjening.

Margrethe Vestager har tidligere afvist kritikken og fastholder, at undersøgelserne er udført, som de skulle. Hun har samtidig slået fast, at multinationale selskaber i stigende omfang presser grænserne for skattebetalinger.

Også store penge for Apple

Apples juridiske direktør, Bruce Sewell, var i december også ude og klage sig.

»Apple er et bekvemt mål, fordi det skaber masser af overskrifter. Det tillader kommissæren at blive Årets Dansker i 2016,« siger han til nyhedsbureauet Reuters med henvisning til Berlingskes kåring af Margrethe Vestager kort forinden.

Selv om Apple er indehaver af verdens største pengekasse af kontanter, gør de 100 milliarder kroner alligevel ondt. Apple havde alene i oktober-december 2016 et overskud på 17,9 milliarder dollars, svarende til 125 milliarder kroner. Efterskatten vil æde næsten en tredjedel af Apples samlede overskud for 2016.

Kæmpe mængde af kontanter uden for USA

Apple har to selskaber i Irland, Apple Sales International og Apple Operations Europe. De står for produktion og salg af Apple-produkter uden for Nord- og Sydamerika, men skattebetalingerne har været meget lave. Størstedelen af overskuddet er nemlig bogført som hørende til hovedsædet og er derfor ikke blevet beskattet i Irland, som det burde, mener kommissionen.

Apple holder fast i, at skatten bør betales i USA. Men det sker først, når pengene føres tilbage til hovedsædet. Og den høje amerikanske skat på 35 procent har betydet, at Apple ved udgangen af 2016 havde en kontantbeholdning på 230,2 milliarder dollars uden for USA. Det svarer til 94 procent af Apples samlede kontantbeholdning.