SAS: Bekræft at du vil arbejde eller få en fyreseddel

SAS sætter hårdt mod hårdt og vil mandag fyre de kabinepersonale-medarbejdere, der fortsætter med at strejke.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS lægger søndag aften op til et valg for sit strejkende kabinepersonale: Gå tilbage på arbejde eller anse dig selv som fyret.

»Som kabineansat i Danmark skal du senest mandag 2. marts 2015 klokken 12.00 utvetydigt og uden forbehold bekræfte, at du vil møde på arbejde,« lyder det i et brev til det danske kabinepersonale, som Berlingske Nyhedsbureau har set.

Hvis ikke, så vil det betyde en fyring, lyder det videre i brevet.

Flere hundrede SAS-medarbejdere har siden fredag strejket, efter en overenskomststrid.

Striden handler om, hvorvidt de 147 ansatte, som SAS har valgt at forflytte til det nyerhvervede datterselskab, Cimber, får deres overenskomst fra SAS med sig.

Lørdag meldte SAS ud, at selskabet var klar til at forhandle med kabinepersonalet, hvis de gik i arbejde igen. Det gjorde de ansatte ikke, og konflikten landede i Arbejdsretten.

Retten pålagde kabinepersonalet at gå i arbejde klokken 12.30 søndag, men det nægtede de ansatte. De ansatte ønsker, at der først sikres en acceptabel aftale, før de vil gå på arbejde igen.

SAS betegner i en pressemeddelelse søndag aften strejken som en »helt uacceptabel og uholdbar situation«, og forklarer, at man derfor er »nødt til at gribe til ekstraordinære midler«.

Ifølge pressechef i SAS Trine Kromann-Mikkelsen er der søndag aften begyndt at komme mange henvendelser ind fra personale, der forsat ønsker at arbejde i SAS.

»Det vælter ind med tilbagemeldinger fra folk, der gerne vil arbejde,« siger hun.

SAS har siden fredag måtte aflyse omkring 150 flyvninger, og strejken har indtil videre kostet det skandinaviske flyselskab et »trecifret millionbeløb«, siger Trine Kromann-Mikkelsen, der fortsat forventer flyaflysninger mandag.

Ifølge Trine Kromann-Mikkelsen er der flere medarbejdere, der føler sig presset til ikke at gå på arbejde af deres strejkende kollegaer.

»Vi ved, der er adskillige medarbejdere, der er meget berørt af situationen, fordi de føler, at de bliver truet til at slutte sig til dem, der strejker,« siger hun.

De strejkendes talsmand, Jakob Esposito, kalder meldingen fra SAS for en »trussel«.

»Det er en meget trist opleve at se, hvordan medarbejderne bliver truet for åben skærm af deres chef,« siger han til TV 2 News.

Ifølge Berlingske Nyhedsbureau er mindst 27 medarbejdere i øjeblikket suspenderet på grund af strejken.