Brev: Ansattes højde afgjorde flytning til Cimber

Det er blandt andet højden, der afgjorde, hvilke personer der er forflyttet fra SAS til Cimber. Kabinepersonalet står fast på, at de ikke vil gå i arbejde, før der ligger en bedre overenskomst klar.

Der er stadig lange køer i Københavns Lufthavn søndag middag d. 1. marts 2015, hvor Arbejdsretten har pålagt SAS's kabinepersonale at genoptage arbejdet. Kabinepersonalet har strejket siden fredag formiddag og har umiddelbart ingen planer om at følge Arbejdsrettens påbud. (Foto: Simon Skipper/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SAS-kabinepersonalets højde har været en afgørende faktor, da 147 ansatte for nylig fik besked om, at de blev forflyttet til det nyerhvervede datterselskab Cimber og en dårligere overenskomst.

Det viser en intern besked til de SAS-ansatte i forbindelse med omstruktureringen inden for SAS, der siden fredag har ført til en strejke blandt det danske kabinepersonale og op mod 150 aflyste fly.

I brevet til de ansatte, som Berlingske Nyhedsbureau er i besiddelse af, forklares det, at udvælgelsen er foretaget ud fra anciennitet i SAS, og om man er uddannet til at flyve med Cimbers mindre CRJ-fly. Det betyder ifølge en anonym SAS-medarbejder et højdekrav på maksimalt 176 centimeter, hvilket personalets fagforening, CAU, bekræfter.

»De har stillet et krav om højde og kvalifikationer, hvilket betyder, at mange på grund af deres lave højde er blevet sendt over til Cimber,« siger en anonym SAS-medarbejder, der er med i strejken.

»Det er ubehageligt, at en forskel på én centimeter kan betyde, om man sendes over på en dårlig overenskomst.«

Medarbejderen bakker fuldt op om den fortsatte strejke, der trods et påbud fra Arbejdsretten søndag om at genoptage arbejdet ikke bliver brudt af kabinepersonalet.

»Det handler om, at SAS vil flytte os over til en overenskomst, der er væsentligt dårligere, end den vi har nu. Vi føler allerede, at vi løber for stærkt, og med den nye overenskomst skal vi bare løbe stærkere, og det går simpelthen ikke,« siger medarbejderen, hvis identitet er bekendt af Berlingske Nyhedsbureau.

Truslen om at få bøder eller blive suspenderet fra arbejdet, ryster ikke medarbejderen.

»Hvis det kommer til, at vi tvinges til at arbejde under den overenskomst, de har præsenteret os for, så kan vi næsten lige så godt sige op.«

Kravet lyder fortsat på, at der skal ligge en aftale om en bedre overenskomst klar, før medarbejderne vender tilbage til flyene. Derfor er det heller ikke godt nok, når SAS siger, at man er klar til at forhandle, hvis medarbejderne genoptager arbejdet, forklarer medarbejderen.

I øjeblikket sidder omkring 200 medarbejdere på Hotel Hilton ved Københavns Lufthavn. Stemningen blandt de fremmødte er meget trykket.

»Folk er rystede. Nogle sidder og græder og ryster,« siger medarbejderen.

Berlingske Nyhedsbureau har søndag eftermiddag uden held forsøgt at få en kommentar fra SAS.