Kabinestrejke kan koste ansatte dyrt

Fortsætter kabinepersonalet deres strejke kan det koste dyrt for de ansatte. De risikerer både bøder og job, fortæller arbejdsmarkedsforsker og FTF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan blive dyrt for SAS-kabinepersonalet at fortsætte med at strejke, efter Arbejdsretten søndag pålagde dem at genoptage arbejdet.

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet Henning Jørgensen.

»Først er det bøder, og derefter kan der komme skærpet bødeforlæg, hvilket betyder, at de enkelte ansatte kan komme til at betale selv,« siger han.

Stridspunktet mellem SAS og kabinepersonalet er, hvorvidt de 147 ansatte, som SAS forflytter til det nyerhvervede datterselskab, Cimber, får deres overenskomst fra SAS med sig. Det fik fredag, de ansatte til at nedlægge arbejdet.

Lørdag meldte SAS ud, at selskabet var klar til at forhandle, hvis de ansatte gik i arbejde igen. Det gjorde de ansatte ikke, og konflikten landede i Arbejdsretten.

Retten pålagde kabinepersonalet at gå i arbejde klokken 12.30 søndag, men det skete ikke. Dermed løber de også en stor risiko, hvis strejken fortsættes, vurderer Henning Jørgensen.

»Det kan ende med at arbejdsgiveren (SAS, red.) laver individuelle opsigelser. Så har vi selvfølgelig den helt store ballade. Det normale er, at der bliver idømt en skærpet bod for at have fortsat med at nedlægge arbejdet,« siger han og forklarer, at det er kabinepersonalets fagforening CAUs opgave at få de ansatte i arbejde igen.

Gør de ikke det, pådrager CAU sig et såkaldt »organisationsansvar«, og det kan blive »rasende dyrt«, forklarer Henning Jørgensen.

Hovedorganisationen FTF, der er paraplyorganisation for CAU, forventer, at de ansatte genoptager arbejdet.

»Går de ikke i arbejde, er de blevet idømt en skærpet bod individuelt, hvilket vil sige, de skal betale penge, hvis de fortsætter konflikten,« siger formand for FTF Bente Sorgenfrey.