Samsung og Apple overhaler Nokia i Europa

Den finske mobilgigant er for første gang rykket ned på andenpladsen på den europæiske hjemmebane efter massiv tilbagegang i salget.

Samsung har slået Nokia af førersædet i Vesteuropa og sælger nu flere mobiltelefoner end den finske gigant. Arkivfoto: Park Ji-Hwan, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nokia er blevet slået på hjemmebanen, hvor Samsung for første gang nogen sinde har overhalet den finske mobilgigant og nu er det bedst sælgende mobilmærke i Vesteuropa.

Siden 1990erne har Nokia domineret i Europa, men med en salgsfremgang på fem procent i forhold til for et år siden sidder Samsung nu på 29 procent af det vesteuropæiske mobilmarked. Her er Nokias andel faldet med 10 procent, så Nokia i dag sidder tilbage med 28 procent, viser friske tal fra analysefirmaet IDC.

Apple har en markedsandel på 10 procent, Blackberry-producenten RIM og taiwanesiske HTC har hver otte procent.

Apple fører med dyrere telefoner

Ser man alene på de dyrere, avancerede telefoner (i fagjargon kaldet »smartphones«), har Apple nu slået Nokia. Nokias markedsandel er faldet fra 41 til blot 20 procent.

»Disse resultater viser, hvor flygtigt markedet er, og hvor vigtigt det er ikke at undervurdere tendenserne. Nokia er et af de mest anerkendte og værdsatte varemærker i Europa, men Samsung forstod først tendenserne og rykkede hurtigere,« siger IDC-analytiker Francisco Jeronomo.

Nokia har været alt for længe om at omstille sig til at lave de dyrere telefoner med trykfølsom skærm. Det har givet nærmest frit spil for konkurrenterne, der er tromlet ind på markedet, navnlig med Google Android som styresystem, og har sendt masser af avancerede mobiltelefoner i mellemprisklassen på markedet.

I forsøget på at komme tilbage indgik Nokia i februar en kontroversiel aftale med den amerikanske softwaregigant Microsoft. Nokia skrotter herefter sit eget styresystem, Symbian, på de dyrere telefoner og lægger i stedet Microsofts Windows Phone på.

Aftalen er et fornuftsægteskab, fordi begge parter er hårdt presset på mobilmarkedet, hvor Microsoft aldrig har fået fat.