Rystet VW-bestyrelses-medlem: Nogle har handlet kriminelt

Det var et rystet bestyrelsesmedlem fra Volkswagen, der tirsdag aften optrådte i BBCs Newsnight. Han mener, at nogle ansatte har handlet kriminelt, og at de må tage ansvaret.

Foto: PAUL J. RICHARDS.
Læs mere
Fold sammen

Niedersachsens økonomiminister Olaf Lies, der også sidder i Volkswagens bestyrelse, mener at nogle af de ansatte i den skandaleramte bilkoncern har handlet direkte kriminelt med snydesoftwaren i omkring 11 mio. biler fra virksomheden.

I BBC-programmet Newsnight sagde han i går, at de mennesker, der har tilladt bedraget, eller som har installeret softwaren, der gav falske aflæsninger af emissionsudledningen fra en række bilmodeller, må være personligt ansvarlige. Det skriver BBC.

»Dem, som har tilladt dette, eller som har truffet beslutning om at installere denne software, de har handlet kriminelt. De må påtage sig ansvaret,« sagde Olaf Lies i TV-udsendelsen.

Han oplyste endvidere, at Volkswagens bestyrelse først blev orienteret om problemerne i USA, hvor skandalen blev afsløret forrige weekend, på et møde kort tid før medierne blev informeret.

»Vi må finde ud af, hvorfor bestyrelsen ikke var informeret tidligere om problemerne, når de havde været kendt i USA i mere end et år,« sagde Lies, som samtidig undskyldte over for de amerikanske kunder, der er blevet snydt.

Bestyrelsesmedlemmet oplyste, at Volkswagen ikke har nogen anelse om, hvad skandalen kommer til at koste i udgifter til omstilling af motorer og eventuelle retssager.

»Der er ske kæmpe skade, fordi millioner af mennesker har mistet tillinden til VW. Vi vil helt sikkert blive mødt af en masse søgsmål. Vi bliver nødt til at tilbagekalde en masse biler, og det skal ske meget hurtigt,« sagde han.

Volkswagens snyd med forureningsmålingen omfatter indtil videre 5 mio. Volkswagen-personbiler, 2,1 mio. audier, 1,2 mio skodaer, 700.000 biler af mærket SEAT og 1,8 mio. varebiler.

Web-TV: Flodbølge af erstatningssager på vej mod Volkswagen