Russiske spioner stod bag kæmpe Yahoo-hackerangreb

Det amerikanske justitsministerium har rejst tiltale mod to agenter fra den russiske efterretningstjeneste FSB samt to hackere, som stod bag verdenshistoriens næststørste tyveri af personlige oplysninger.

De amerikanske myndigheder fremlagde onsdag aften, dansk tid, anklagerne mod blandt andre to russiske efterretningsagenter i forbindelse med kæmpeangrebet mod internetgiganten Yahoo. Foto: Yuri Gripas, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI GRIPAS

To russiske efterretningsagenter står sammen med to hackere bag tyveriet af personlige oplysninger om en halv milliard Yahoo-brugere i 2014.

Det mener amerikanske efterforskere, som nu har rejst tiltale mod de fire. Det er første gang, at den amerikanske regering har tiltalt russiske spioner for cyberkriminalitet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Verdens mest eftersøgte cyberkriminelle

Det 47 punkter lange anklageskrift fra det amerikanske justitsministerium blev offentliggjort sent onsdag. Anklager omfatter sammensværgelse, computersvindel, misbrug, økonomisk spionage, tyveri af forretningshemmeligheder og identitetstyveri. Angiveligt har de russiske spioner fra efterretningstjenesten FSB gennem hackerangrebet i 2014 forsøgt at skaffe sig oplysninger til brug for efterretningstjenesten, men hackerne fik lov at udnytte de hackede oplysninger, så de selv kunne tjene penge, blandt andet ved at rundsende spam - uønsket, elektronisk massepost.

De to russere - hvoraf den ene var den andens overordnede - arbejder begge for FSBs cyberdivision, som har til opgave at undersøge hackerangreb mod Rusland. Ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax blev den underordnede arresteret i Moskva i december, anklaget for statsforræderi ved at udlevere oplysninger til den amerikanske efterretningstjeneste CIA, skriver Washington Post.

Den ene af de to hackere står på listen over de mest eftersøgte cyberkriminelle. Han har to gange tidligere været tiltalt i forbindelse med indtrængning hos tre større teknologivirksomheder i Nevada og Californien i 2012 og 2013. Han var en tid tilbageholdt i Grækenland men slap tilbage til Rusland, hvor han nu beskyttes af myndighederne, skriver avisen.

Verdenshistoriens største hackerangreb

Den anden hacker er fra Kasakhstan men har canadisk statsborgerskab og blev tirsdag i denne uge anholdt i Canada.

Selv om Yahoo blev hacket helt tilbage i 2014, var det først i efteråret 2016, at angrebet blev kendt. Det blev dengang betragtet som verdens største datatyveri. Kort efter kom det så frem, at et andet hackerangreb i 2013 mod Yahoo havde medført tyveri af personlige oplysninger om flere end en milliard brugere - det ubestridt største tilfælde af hacking i verdenshistorien.

Der er ikke kommet oplysninger frem, som klargør, om de to angreb har noget med hinanden at gøre, men offentliggørelsen betød, at den amerikanske telegigant Verizon fik et klækkeligt nedslag i den pris, som Verizon havde lagt på at overtage Yahoo. Yahoo ejer internettjenester som Flickr og Tumblr.