Android-topchef: Mobilproducenter må sørge for opdateringer

Google kan ikke gøre noget andet end at opfordre de store og små mobilproducenter til hurtigst muligt at få lukket de sikkerhedshuller, som afsløres i Android-softwaren. Massevis af telefoner og tavle-PCer bliver aldrig nogen sinde opdateret.

Afsløringerne af, at CIA tilsyneladende har skaffet sig viden om vigtige sikkerhedshuller i både iPhone- og Android-telefoner samt smart-TV-apparater, øger presset på at få alt udstyr opdateret - men det er ikke nemt i Android-verdenen, fordi mange mobilproducenter tilpasser Android til deres egne telefoner. Arkivfoto: Dennis Brach, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DENNIS BRACK / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er mobilproducenternes eget ansvar at sørge for at få sikkerhedsopdateret de mange millioner af mobiltelefoner og tavle-PCer, der stadig kører på indimellem oldgamle udgaver af verdens mest udbredte mobilsoftware, Googles Android.

Det fastslår topchefen for Android, Hiroshi Lockheimer, over for Berlingske.

Google, som i 2005 købte Android, inden det blev til den kæmpe succes, som det siden er blevet, kan nemlig ikke selv opdatere Android på samme måde, som et lignende Google-letvægtsstyresystem til mindre bærbare, Chrome OS, automatisk bliver det.

Egne tilpasninger spænder ben for hurtige opdateringer

»Chrome OS og Android er forskellige. Vi opdaterer Chrome OS hver sjette uge med sikkerhedsrettelser. Mange har sagt, at Android bør være mere som Chrome OS. Men det er ikke, hvad vi vil med Android. Med Android skal producenterne selv bestemme. Det handler om uddannelse af mobilproducenterne,« siger Hiroshi Lockheimer.

Omkring 86 procent af alle nyproducerede smartphones i verden leveres i dag med Android som styresystem. Derfor vælger mange mobilproducenter at tilpasse Android, som de har mulighed for, så de på den måde kan skille sig ud fra mængden og tilbyde lidt anderledes eller ekstra funktioner eller gøre nogle funktioner enklere at bruge.

Men så snart Google kommer med en opdateret udgave af Android - og den næste, med kodenavnet Android O, ventes vist på Googles store udviklerkongres om kort tid -, skal mobilproducenterne i gang med at overføre deres tilpasninger til den nye udgave. Det forsinker opdateringerne væsentligt, og i mange tilfælde kommer der slet ingen opdateringer til ældre telefoner og tavle-PCer, der dermed er låst til de gamle udgaver uden mulighed for selv at opdatere.

Google: Vi gør det lettere

Men mobilproducenterne selv ved jo godt, at de skal sørge for at få telefonerne sikkerhedsopdateret. De gør det bare ikke, fordi det er besværligt.

»Vi forsøger at gøre det lettere for producenterne at skubbe opdateringer ud. Der er mange producenter, som ikke ved det. Og folk forventer jo opdateringerne, så vi forsøger at gøre det lettere og mere økonomisk at opdatere,« siger Hiroshi Lockheimer, som siden 2015 har haft det øverste ansvar for udviklingen af både Android, Chrome OS og hele Googles Play-netbutik til apps.

Google har gennem flere år, i samarbejde med skiftende mobilproducenter, fået produceret sine egne mobiltelefoner. I oktober 2016 kom internetgigantens to første, helt egne mobiltelefoner, Google Pixel. De kører på den rene udgave af Android, altså som Google selv leverer den til alle og helt uden tilpasninger.

Pixel-telefonerne, som har solgt godt, bliver automatisk opdateret, når Google udsender sikkerhedsrettelser og almindelige opdateringer, fordi der ikke er noget, der skal tilpasses. Hos producenter som Samsung, Sony, HTC, Huawei m.fl. går der ofte mange måneder, før opdateringer til det nyeste nye er klar - hvis de overhovedet kommer.

»Kun« 80 procent af alle iPhones er helt opdateret

Selv Apple, som selv har den fulde kontrol over både software og hardware, fordi Apple selv både står for iOS-softwaren og selve iPhone-telefonerne, er det kun 80 procent af alle iPhones, der kører på den nyeste software. Det er et meget højt tal i forhold til Android-telefonerne men stadig kun fire af fem iPhones, selv om Apple kan skubbe opdateringerne direkte ud til folk.

Diskussionen er blevet ekstra aktuel efter WikiLeaks' afsløringer i denne uge af, at den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, har omkring 100 programmer, som gør det muligt for CIA at hacke sig ind på telefoner og internetforbundne fladskærmsfjernsyn og på den måde både kunne aflytte folk og tilgå deres beskeder, inden de krypteres og sendes gennem ellers sikrede tjenester.

Der sidder ikke på rygraden, at man automatisk installerer antivirusprogrammer m.m. på sin smartphone, sådan som man automatisk gør på sin PC, selv om der findes gratis antivirusprogrammer fra de store producenter. Mobiltelefonen, som reelt er en lommecomputer, er dog i stor risiko for at kunne hackes af både efterretningstjenester og professionelle hackere, der kan mase sig ubeset ind og aflytte og kopiere al kommunikation fra og til telefonen.