Roskilde Bank-direktør afviser stadig ansvar

Tidligere direktør Niels Valentin Hansen kalder aktiesalget i den krakkede Roskilde Bank »helt almindeligt«.

Foto: Liselotte Sabroe. Niels Valentin Hansen, tidligere direktør i Roskilde Bank, ønsker ikke at forholde sig til dagens forlig for tidligere Roskilde Bank-aktionærer.
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke en særlig snakkesalig Niels Valentin Hansen, Berlingske Business får fat i per telefon tirsdag formiddag. Den tidligere direktør i Roskilde Bank ønsker ikke at vurdere det forlig, Forbrugerombudsmanden netop har indgået med Finansiel Stabilitet på vegne af en gruppe tidligere aktionærer i banken.

»Jeg kender ikke noget til det forlig, og jeg har ikke nogen kommentarer til det,« siger han til Berlingske Business.


I forbindelse med forliget er der kommet breve frem, som blev sendt til kunderne i 2007, hvor Roskilde Bank gennemførte en aktieudvidelse for at skaffe frisk kapital. I brevene får kunderne blandt andet at vide, at aktiekursen ventes at stige, og at kunderne også kan låne penge til aktiekøb.

»Oplagt til dig, der ikke har pengene lige nu eller ikke ønsker at bruge af din opsparing,« står der blandt andet i brevet, der har Niels Valentin Hansen som afsender.

Men den tidligere Roskilde-direktør fastholder i dag, at der var tale om en normal procedure.

»Prøv at høre. Der blev sendt over 40.000 breve ud, der var tale om en helt almindelig aktieemission.«

Men i brevet skriver du, at...

»Skal vi ikke stoppe her. Jeg har ikke sat mig ind i det her forlig. Og jeg har ikke nogen kommentarer.

Har du mulighed for at sætte dig ind i det, og vi så kan tale sammen senere på dagen?

»Nej, det er der ikke mulighed for.«

Niels Valentin Hansen har også tidligere afvist, at han har noget ansvar i sagen, som altså nu betyder, at skatteyderne - via det statslige selskab Finansiel Stabilitet - skal betale millionerstatninger til de tidligere aktionærer.

»Hvis jeg havde lavet noget forkert, ville jeg selvfølgelig fortryde det. Men jeg føler ikke, at jeg har gjort noget forkert,« sagde Niels Valentin Hansen til BT i august.

Det blev i 2009 forbudt for banker at låne penge til kunder til køb af bankens egne aktier.

I interviewet med BT i august i år forklarer Niels Valentin Hansen blandt andet, at han som direktør ikke havde hovedansvaret for de massive udlån til ejendomsmatadorer, der i sidste endte knækkede halsen på Roskilde Bank.

»Jeg mener, at det er et forkert billede, der er blevet tegnet af, at det var mig, der stod bag lånene. Det var det ikke. Det er sådan i en bank, at der sidder et kreditudvalg, som sidder og gennemgår låneansøgningerne. Jeg var ikke formand for det kreditudvalg,« sagde Niels Valentin Hansen til BT.

Kommentar: Roskilde Bank-sagen en markant styrkelse af investorbeskyttelsen.