Sådan gik det galt for Roskilde-aktionærerne

Bare et år efter reklame-kampagnen, der lokkede kunder til at investere 370 millioner kroner i bankens aktier stod det klart, at Roskilde Bank var i nød og måtte overtages af staten.

Arkivfoto af Roskilde Bank fra 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Roskilde Bank-aktionærerne blev lovet guld og grønne skove i de to reklame-kampagner i 2006 og 2007, men allerede året efter stod det klart, at det var tomme ord, akterne var solgt på baggrund af. Banken overholdt ikke solvenskravet og måtte overtages af Nationalbanken og Det Private Beredskab.

Det skete 24. august 2008.

Dermed var de nye investeringer, som aktionærerne havde lavet på baggrund af reklame-skrivelsen - i alt 370 millioner kroner - tabt.

Det samme var værdien af alle de øvrige aktier i banken, ligesom mange kunder mistede deres indeståender.Bare året inden  - i marts 2007 - udstedte banken nye aktier for 126 millioner kroner og lokkede aktionærer til med blandt andet følgende formulering i et brev sendt til alle kunder.

»Bankens resultat for 2006 viser en markant vækst i forretningsomfanget samtidig med en kraftig vækst i indtjeningen. Vi er klar til fortsat kundetilgang og vækst i forretningsomfanget. Derfor gar vi valgt at udvide aktiekapitalen med 10 % til i alt nominelt 126 millioner kr.«

Brevet fulgte en lignende skrivelse, som blev sendt til kunderne i 2006. Her lovede banken fortsat fremgang for sin aktiekurs.


»Vores aktie er i høj kurs, og vi forventer, at den bliver højere endnu,« indledtes brevet, som var underskrevet af bankens direktør Niels Valentin Hansen.Og kunderne kunne sagtens købe aktierne for lånte penge, forsikrede banken - en praksis som blev forbudt i 2009, fordi den påfører kunderne uoverskuelige tab, hvis aktierne mister værdi.

»PS. Du kan låne til aktiekøbet til en rente på for tiden kun 4,5 % (ÅOP 4,6%). Oplagt til dig, der ikke har pengene lige her og nu eller ikke ønsker at bruge din opsparing,« skrev daværende bankdirektør Niels Valentin i kundebrevet i 2006. Tilbuddet blev gentaget i brevet året efter dog med en rente på fem procent.Forliget mellem Finansiel Stabilitet og Forbrugerombudsmanden, som er blevet offentliggjort tirsdag morgen, bygger blandt andet på brevene. Forliget betyder, at aktionærerne, som har købt aktier for i alt 370 millioner kroner i disse to perioder, kan få 60 procent af deres tab dækket. Dermed har forliget potentielt en samlet værdi 222 millioner kroner.

Dansk Aktionærforening betegner aftalen som »fair«.