Aktionærforening: Fair aftale for Roskilde-aktionærer

Dansk Aktionærforening mener, at tidligere Roskilde Bank-aktionærer har grund til at være tilfredse med det netop indgåede forlig mellem Forbrugerombudsmanden og Finansiel Stabilitet.

Tre haller måtte tages i brug i Roskilde Hallerne, da omkring 3.000 aktionærer deltog i den ekstraordinære generalforsamling i Roskilde Bank 1 september 2008. Dansk Aktionærforening mener, at de tidligere Roskilde Bank-aktionærer bør være glade for forliget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

»Vi synes, at det er en fair deal«

Sådan lyder reaktionen fra Jens Møller Nielsen, konstitueret direktør i Dansk Aktionærforening til det netop indgåede forlig mellem Finansiel Stabilitet og Forbrugerombudsmanden om erstatning til tidligere Roskilde Bank-aktionærer.

»Det her forlig er rigtigt fint, fordi det cementerer selvfølgelig, at Roskilde Bank har solgt aktier i banken fuldstændigt skruppelløst og uden skelen til den enkelte investors situation,« siger han til Berlingske Business.Forliget betyder, at en gruppe tidligere Roskilde Bank-kunder får dækket 60 procent af de tab, de har lidt på køb af aktier for i alt 370 millioner kroner i perioden i 2006 og 2007. Og det tilbud mener aktionærforeningen som udgangspunkt, at de tidligere kunder bør sige ja til.

»Man kan selvfølgelig sige, hvorfor får de ikke 100 procent tilbage? Men der må man nok også sige, at hvis man skulle i domstolene med den her sag, så ville der være en vis risiko for, at man heller ikke der ville få 100 procent, måske ville man få endnu mindre,« siger Jens Møller Nielsen.

De tidligere Roskilde-kunder blev via en aggressiv brev-kampagne direkte opfordret af bankens daværende direktør Niels Valentin Hansen til at købe aktier i banken, gerne for lånte penge:

»Kursen på en Roskilde Bank-aktie er - takket været de flotte resultater - ganske høj. Men vi forudser, at den bliver højere endnu. Derfor anbefaler vi, at du sikrer dig flere aktier nu,« lød det blandt andet i ét af kampagnebrevene.

Ifølge Dansk Aktionærforening er der ikke umiddelbart nogen juridiske paralleller mellem det netop indgåede forlig og erstatningssager for tidligere aktionærer i andre krakkede banker. Foreningen håber alligevel, at det kan få konsekvenser.

»Vi håber da, at det er noget, man vil kigge på andre steder i systemet og i oprydningsarbejdet efter de krakkede banker og at man vil lade sig inspirere til, at der er altså grænser for, hvad helt almindelige danskere, som ikke har haft nogen forudsætninger for at investere på forhånd, har skulle finde sig i forhold til markedsføring og prospekter