Regeringen kritiserer EU for at være »unormalt lang tid« om at godkende hjælpepakke til pressede virksomheder – nu svarer Vestager igen

Det har taget EU-Kommissionen »unormalt lang tid« at få godkendt afgørende hjælpepakke fra august, som skulle hjælpe 1.000 danske virksomheder, mener erhvervsministeren. EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, afviser forklaringen og peger på regeringens egen ageren i sagen.

EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, svarer nu igen på den kritik, som blandt andre fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) har rettet mod EU-Kommissionen, der er ansvarlig for at godkende de danske hjælpepakker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Erhvervsministeriet sendte lørdag en diplomatisk skideballe afsted mod Bruxelles og EU-Kommissionen. Ifølge Dan Jørgensens ministerium skulle EU-Kommissionens godkendelse af en hjælpepakke til cirka 1.000 danske virksomheder nemlig have været »unormalt lang tid« undervejs.

Den forsinkede godkendelse har betydet, at omkring 900 millioner kroner har ligget i venteposition siden efteråret, selvom regeringen og en række partier blev enige om hjælpepakken tilbage i august.

Først lørdag blev det muligt at ansøge om kompensationen.

Men nu tager EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, til genmæle over for den kritik, der har været af EU-Kommissionen og dens arbejde med at godkende hjælpepakkerne til virksomhederne.

På en pressebriefing mandag erkendte Margrethe Vestager, at hjælpepakken fra 28. august havde været lang tid undervejs. Hun mener imidlertid ikke, at det er EU-Kommissionens skyld.

I stedet argumenterede konkurrencekommissæren for, at Danmark burde have skiftet kurs i forhold til den konkrete hjælpepakke.

»I forhold til den specifikke ordning tror jeg, at man skulle have skiftet spor tidligere for at kunne give virksomhederne den nødvendige støtte,« sagde konkurrencekommissæren.

Margrethe Vestager afviste samtidig Erhvervsministeriets forklaring om, at ændrede regler fra EU-Kommissionens skulle have været årsagen til, at hjælpen til virksomhederne er blevet forsinket med flere måneder.

Afviser forklaring

Kritikken af langsommeligheden er særligt kommet fra en række erhvervsorganisationer, men også fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S).

Så sent som lørdag eftermiddag skrev Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse, at det har taget »unormalt lang tid« at få godkendt ordningen fra 28. august af EU-Kommissionen.

»Vi har generelt haft et godt samarbejde med Kommissionen om statsstøttegodkendelser af vores hjælpepakker. Men i dette tilfælde har det selvfølgelig været frustrerende for alle parter, at det har trukket ud,« lød det fra Dan Jørgensen (S).

Erhvervsministeriet har tidligere forklaret, at ændrede regler fra EU-Kommissionen skulle være en af årsagerne til, at sagsbehandlingstiden er blevet forsinket. Den forklaring gentog ministeriet i lørdagens pressemeddelelse.

Ifølge Margrethe Vestager skulle de skiftende regler fra EU-Kommissionen imidlertid ikke have forsinket processen. Tværtimod, lød det fra kommissæren på mandagens pressebriefing.

»Jeg tror ikke, at vores regelændring er skyld i, at tingene har taget lang tid, for de regelændringer, vi har lavet, har bidraget til at gøre tingene mere fleksible og skabt flere muligheder for medlemslandene,« sagde hun.

Skulle have valgt anden vej

Margrethe Vestager forsøgte samtidig at give sit bud på, hvorfor dele af ordningen, som politikerne nåede til enighed om 28. august, har været lang tid undervejs.

I modsætning til Erhvervsministeriet pegede hun på Danmarks egen ageren som en årsag til forsinkelsen.

»Det var som sagt et juridisk spørgsmål, som var problemet, fordi man ville forlænge en ordning, som byggede på, at der var en egentlig statslig restriktion på et tidspunkt, hvor der ikke længere var den statslige restriktion,« sagde Margrethe Vestager.

Margrethe Vestagers forklaring henviser til, at restriktionerne blev lempet i sensommeren. Derfor var det ikke muligt at få godkendt det samme niveau af støtte.

»Det giver nogle problemer i forhold til at få tingene til at spille, og derfor skulle man have valgt en anden vej,« forklarede hun.

Danmark er samtidig det land, der har fået godkendt næstflest hjælpepakker. Ifølge erhvervsorganisationen SMVdanmark skulle antallet af hjælpeordninger have bidraget til at forsinke og komplicere hjælpen til virksomhederne.

Margrethe Vestager ville ikke forholde sig til, om Danmark har valgt den rigtige strategi i forhold til hjælpepakker. Hun henviste imidlertid til andre europæiske lande som alternativ.

»Danmark har næsten dobbelt så mange ordninger som gennemsnittet, og det er, fordi de fleste lande har lidt bredere ordninger, som man kan bruge lokalt. De får godkendt brede ordninger, som man selv kan tilpasse specifikt uden at have behov for at komme tilbage til EU-Kommissionen igen, igen, igen,« sagde kommissæren.

Erhvervsminister Dan Jørgensen har ikke haft mulighed for at forholde sig til Margrethe Vestagers udtalelser. Han har dog tidligere forklaret til Berlingske, hvorfor Danmark gik over til en anden strategi, der indebar mere specifikke ordninger:

»I forbindelse med, at smitteniveauet begyndte at falde i foråret, advarede en bred kreds af fagøkonomer om, at hvis de brede kompensationsordninger blev fastholdt for længe, kunne det skade dansk økonomi. Blandt andet på baggrund af økonomernes råd gik man i stedet over til en række målrettede kompensationsordninger til de restriktionsramte virksomheder, i takt med at vi nåede sommer, hvor coronaen i en periode slap lidt af sit tag,« sagde han.