Rederier udhuler dansk flagskat

Endnu et rederi søger om dispensation fra de danske regler om skibsførere med EU-indfødsret. Søfartens Ledere mener, det kun er for at få billig arbejdskraft.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rederiet Herning Shipping har søgt om dispensation fra reglerne i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS) om EU-indfødsret for syv skibsførere til tre nye skibe, der leveres i år. Dermed følger rederiet i kølvandet på rederiet Torm.

Skibsførernes fagforening Søfartens Ledere ser med stor bekymring på det stigende antal dispensationer. Formanden Per Bøje Brandenborg siger, at Herning Shippings ansøgning kun kan tolkes som et forsøg på at få billig filippinsk arbejdskraft.

- Jeg kan ikke se andet end det er for at få billig arbejdskraft. Inden ansøgningen havde rederiet ikke engang forsøgt at skaffe arbejdskraften i hverken Danmark eller i EU, siger Per Bøje Brandenborg til Ritzau.

Søfartens Ledere frygter, at Dannebrog udvikler sig til en slags bekvemmelighedsflag på grund af de mange dispensationer fra EU-indfødsret for skibsførere på skibe under Dannebrog og har bedt om et møde med økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) om sagen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Herning Shipping eller økonomi- og erhvervsministeren. Også rederiet Torm har fået dispensation fra reglerne om EU-indfødsret til skibsførere på en række af rederiets skibe under DIS-ordningen.

/ritzau/