Polsk entreprenør dømt til million-erstatning

Den polske entreprenør, Ampol, skal betale en bod på kvart million kroner til 3F for systematisk underbetaling af 34 polske ansatte. Arbejdsretten satte i dag punktum for sagen, der udover den kvarte million koster Ampol godt 2,7 mio. kr. i efterbetaling til de tidligere medarbejdere.

Den usædvanligt store bod skyldes, skriver dommeren, at "virksomheden over en længere periode og over for et betydeligt antal medarbejdere i væsentlig grad har tilsidesat centrale overenskomstbestemmelser om blandt andet løn og pension".

Det skriver fagforbundet 3F, hvor forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F, Ole Christensen, siger:

"Og det bekymrende i sagen er netop, at underbetalingen og overenskomstbruddet har kunnet finde sted i mere end et halvt år, uden at blot en af medarbejderne er kommet til fagforeningen," siger han og fortsætter:

"Desværre viser sagen også, at det ikke er nogen garanti mod systematisk underbetaling, at et udenlandsk firma er medlem af Dansk Byggeri."

Sagen betyder, at det polske firma samlet inklusive renter skal betale mere end tre millioner kroner for løn- og overenskomstsnyderi i forbindelse med kabelnedgravning i Danmark i 2006, som selskabet udførte som underentreprenør for NCC.

Alle de 34 polske ansatte er polske statsborgere. Kilde: 3F