Patienter kan få kræftvaccine før godkendelse

DanDrit Biotech har underskrevet en aftale med en hollandsk organisation, som formidler eksperimentelle lægemidler til patienter, som lægerne har opgivet. DanDrits kræftvaccine er uden bivirkninger, siger professor.

Kræftpatienter, der er opgivet af lægerne, kan nu som et eksperiment modtage behandling med medicin, der endnu ikke er endeligt godkendt. Arkivfoto: Lars Helsinghof Bæk Fold sammen
Læs mere

DanDrit Biotech forventer at tjene penge på salg af kræftvaccine, flere år før vaccinen godkendes af myndighederne. Vaccinen skal nemlig sælges til patienter, som lægerne har opgivet at behandle, fortæller DanDrits CEO, Eric Leire.

DanDrit indgik fredag før jul en aftale med den hollandske organisation Mytomorrows.com, som formidler eksperimentel medicin til patienter, som lægerne har opgivet at behandle med gængse lægemidler.

»Det er en helt unik situation. Vores hollandske samarbejdspartner vil investere betydelige beløb i at markedsføre DanDrits vaccine til terminalt syge kræftpatienter i Europa via deres portal,« siger Eric Leire, som oplyser, at produktionen af vaccinen outsources til laboratorier i Frankrig.

DanDrit forventer således at få indtægter af salg af vaccinen allerede i udviklingsfasen.

»Vi bliver umiddelbart det eneste biotekselskab på børsen, som kommer til at tjene penge, mens de kliniske forsøg pågår. Vi har derfor et stort cash flow-potentiale allerede fra begyndelsen af 2014,« forklarer han.

Portalen Mytomorrows er etableret af lægen Ronald Brus, som i 2011 tjente milliarder af kroner på at sælge sit vaccineselskab Crucell til den amerikanske medicinalgigant Johnson & Johnson. På Mytomorrows’ hjemmeside fortæller Ronald Brus om sin uhelbredeligt kræftsyge far, som ikke kunne få adgang til eksperimentel medicin. Det var farens sygdom, som inspirerede Ronald Brus til at etablere portalen som et mødested. Hans initiativ skal presse medicinalidustrien til at operere hurtigere til gavn for patienterne.

Professor og ledende overlæge Jacob Rosenberg fra Herlev Hospital forklarer, at DanDrit Biotechs kræftvaccine er uden bivirkningen eller risiko, fordi vaccinen produceres på basis af patientens eget immunforsvar.

»Vores vaccine fremstilles på basis af dendritcellen. Den er en slags general i slaget mod hurtigtvoksende kræftceller. Den sender andre celler, t-cells, frem til nedkæmpning af de hurtigtvoksende kræftceller. Problemet er, at mennesket ikke har ret mange dendritceller, og det er ikke alle, der virker. Tværtimod giver op mod halvdelen forkerte signaler i kampen mod de hurtigtvoksende kræftceller,« fortæller Jacob Rosenberg.

Indgivningen af vaccinen foregår ved, at der udtages 200 milliliter blod af patienten. Blodet sendes til DanDrits laboratorie med kurer, hvorefter laboratoriet udtager dendritcellerne fra blodet og ensretter dem, så de alle giver samme besked til de andre celler om at nedkæmpe kræftcellerne. De udtagne celler dyrkes derefter, så antallet mangedobles, og cellernes egenskaber forstærkes.

Herefter sendes denritcellerne retur i patienten på samme måde som en influenzavaccine.

Ifølge professor Jacob Rosenberg begynder DanDrits fase 2B-forsøg på en række hospitaler i Europa, herunder på Herlev Hospital, USA og Australien, så snart de 12 millioner dollar er hjemme. Han vurderer, at DanDrit Biotech er klar med en ansøgning til de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA om godkendelse af kræftvaccinen om fire år. Jacob Rosenberg har selv stået for forsøg med kræftsyge patienter i Singapore og på Gentofte Hospital. Dendritcellerne har især vist sig virksomme mod tarm- og lungekræft.