Ny positiv holdning til eksperimentel medicin

Kræftens Bekæmpelse hjælper patienter, som lægerne har opgivet, med at få adgang til lægemidler, der endnu ikke er godkendt af myndighederne.

Foto: Marie Hald. COP110 Kræftens Bekæmpelses hovedkontor i København.
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke mange år siden, at danske kræftpatienter måtte rejse til Tyskland eller USA, hvis de ville prøve lykken med ny eksperimentel medicin. Nu er danske lægers holdning ændret, og blandt andre Kræftens Bekæmpelse hjælper syge patienter med at få kontakt til medicinalvirksomheder, som er i gang med at udvikle ny kræftmedicin, fortæller overlæge og lægefaglig redaktør Jens Oluf Bruun Pedersen fra patientorganisationen.

»Det varierer, men min vurdering er, at der i Danmark i øjeblikket foretages forsøg med omkring en snes nye lægemidler mod kræft. Forsøgene gennemføres på de store hospitaler i Aalborg, Aarhus, Odense, Vejle samt på Rigshospitalet og i Herlev,« siger han.

»Før i tiden søgte danske patienter i stort tal til udlandet, men nu er vi blevet lidt vaksere til at have de eksperimentelle behandlinger herhjemme. Alle de store onkologiske afdelinger gennemfører forsøg med ny kræftbehandling, og vi overvåger løbende forsøgene og sørger for at få dem kommunikeret til kræftpatienterne. I dag er man mere villig til at eksperimentere – det gælder både patienter og læger, og hvis det er åbent og gennemsigtigt, hvordan det foregår, er det okay og en måde at blive klogere på,« siger Jens Oluf Bruun Pedersen, som oplyser, at det offentlige betaler for eksperimentel behandling, når en række forudsætninger er opfyldt.