Pansrede mandskabsvogne kan sikre job til 300 fynboer

En aftale om levering af pansrede mandskabsvogne til den danske hær, kan ifølge erhvervsorganisationen DI kaste 300 nye arbejdspladser af sig på Fyn.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag kom der lidt mere bid i det danske forsvar.

De danske soldater skal nemlig have nye pansrede mandskabsvogne også kaldet PMV'er. Torsdag stod det klart, at Piranha 5 fra schweiziske Mowag GmbH, der er en del af General Dynamics European Land System, har vundet udbuddet.

Piranha 5 skal erstatte de snart 60 år gamle M113-modeller og de gamle PMV Piranha 3, som Forsvaret fik i midten af halvfemserne.
Det bliver den internationale koncern General Dynamics European Land System blev valgt af partierne bag forsvarsforliget i tæt konkurrence med fire andre producenter.

I erhvervsorganisationen DI glæder brancheforeningen for dansk forsvarsindustri, FAD sig til samarbejdet med General Dynamics European Land System, og forventer 300 nye arbejdspladser ser dagens lys på Fyn.

»Jeg er sikker på, at vores medlemmer har meget at bidrage med, når General Dynamics European Land System inden længe går i gang med at producere de mange pansrede mandskabsvogne. Forsvarssystemer på land er et styrkeområde i dansk forsvarsindustri,« siger direktør i FAD Frank Bill i en pressemeddelelse.

I alt skal General Dynamics European Land System levere mere end 200 køretøjer af mærket Piranha 5. FAD og Frank Bill venter, at ordren vil betyde en omsætning på et trecifret millionbeløb og omkring 300 nye arbejdspladser til virksomheden Falck Scmidt Defence Systems A/S i Odense og dens underleverandører.

De kommende mandskabsvogne skal erstatte M113, som alle danskere der har været i trøjen kender, da PMV’en har været en fast bestanddel af den danske hær siden 1960’erne. Planen er, at de første nye vogne er klar næste år, og om ca. fem år ventes alle at være leverede. Anskaffelsesprisen er mellem tre og fem milliarder. kr.

Piranha 5 skal benyttes de næste 30-40 år og vil i høj grad være med til at præge udviklingen af den danske forsvarsindustri.

»Vi venter os meget af de nye mandskabsvogne. Der vil være store potentielle ordrer for vores medlemsvirksomheder inden for både drift, vedligehold og efterfølgende moderniseringer. Jeg er overbevist om, at virksomhederne nok skal være klar,« siger direktør i brancheforeningen for dansk forsvarsindustri Frank Bill.