Borgerlige vil beskytte dansk forsvarsindustri mod udenlandsk konkurrence

Den danske forsvarsindustri skal beskyttes ved at begrænse internationale udbud af militærkontrakter, mener Venstre og Dansk Folkeparti.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende antal danske militærkontrakter bliver sendt i internationalt udbud. Derfor Venstre og Dansk Folkeparti nu sætte udbuddene i bero af hensyn til den nationale sikkerhed, og fordi danske virksomheder ellers risikerer at gå glip af vigtige ordrer, der sikrer danske industrijob, skriver Jyllands-Posten.

Det to partier er fortørnede over, at Forsvarsministeriet har sendt en syv-årig rammeaftale om vedligehold af danske krigsskibe til 700 millioner kroner i EU-udbud, og de truer med at rulle udbuddet tilbage efter et valg.

»Det skal være en selvfølge, at alt vi fremstiller af militært isenkram og vedligehold af udstyr varetages på danske hænder,« siger Søren Espersen (DF), næstformand i Dansk Folkeparti og medlem af Forsvarsudvalget.

De to partier mener, at en særlig undtagelse i EU-udbudsregler gør det muligt at skærme militære kontrakter mod udenlandske konkurrence.

Omvendt mener Forsvarsministeriet, at Danmark er tvunget til at sende opgaverne i udbud, fordi de ikke udgør særlig nationale sikkerhedsinteresse, da eksempelvis vedligehold af flådefartøjerne vurderes til at være almindeligt værftsarbejde.

Venstres Troels Lund Poulsen (V) mener, at Danmark er gået for langt i overimplementering af EUs udbudsregler, mens Dansk Folkeparti mener, at Danmark helt skal stoppe med at sende militære opgaver, som kan løses af danske virksomheder, i internationalt udbud.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S), skriver Jyllands-Posten.