Overvejende ros til bedre IT-sikkerhed

Dansk Industri savner dog fokus på også kommuners og regioners IT-sikkerhed og bedre beskyttelse af danskernes persondata i regeringens nye nationale strategi mod cyberangreb. IT-Branchen advarer mod omstridt lovforslag.

Adam Lebech, branchedirektør i ITEK under Dansk Industri, efterlyser en styrkelse af persondatabeskyttelsen i regeringens nye nationale strategi for cyber- og IT-sikkerhed. Arkivfoto: Kasper Palsnov, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Digitaliseringen er kun noget værd, hvis vi har tillid til den. Derfor er det rigtigt positivt, at regeringen sætter fokus på en bedre IT-sikkerhed.«

Direktør for Dansk Industris branchefællesskab for IT- og televerdenen, ITEK, Adam Lebech, kvitterer for regeringens nye cyber- og IT-sikkerhedsstrategi, som blev fremlagt tirsdag og rummer 27 tiltag, der skal styrke Danmark mod cyberangreb. Til gengæld mangler strategien at styrke persondatabeskyttelsen, mener han.

IT-sikkerhed skal tænkes ind overalt i staten og statslige institutioner, og det får ros af ITEK.

»Men det er ikke kun staten, der har behov for øget IT-sikkerhed. kommuner og regioner spiller en særdeles vigtig rolle i digitaliseringen af Danmark. Derfor burde strategien også omfatte kommuner og regioner,« siger Adam Lebech.

Persondatabeskyttelsen halter

Han forventer, at det tages op, når Finansministeriet senest til sommer skal have forhandlet den nye fælles digitaliseringsstrategi for de kommende fire år, 2016-2020, færdig med kommunerne og regionerne.

Regeringens strategi mangler dog at styrke persondatabeskyttelsen, mener ITEK.

»Vi har set rigtigt mange brud på persondatasikkerheden i det offentlige gennem de seneste år. Det er uacceptabelt, og der skal være mere respekt om sikkerheden med borgernes data. Det burde man have adresseret i strategien,« siger Adam Lebech og henviser til en ny udgave af NemID, en fremtidssikring af CPR-systemet og større fokus på netop databeskyttelse, når det offentlige udvikler IT-løsninger.

IT-Branchen: Stærkt afsæt - men...

Brancheforeningen IT-Branchen, Danmarks største brancheforening for IT- og og televirksomheder med ca. 320 medlemmer, kalder strategien »et stærk afsæt for styrket sikkerhedsindsats« og ser den som et udtryk for, »at IT-sikkerhed nu tages seriøst af det offentlige Danmark«. Men også herfra hæves pegefingeren over for det omstridte forslag.

»Vi skal sikre os, at tilsynsmyndigheder kun får adgang til oplysninger, som de har et legitimt behov for at få adgang til, for at kunne udøve tilsyn, og at der ikke herved sker et brud på retssikkerheden og private virksomheders fortrolighed omkring konkrete datasæt. Spørgsmålet er også, om tilsynet med informationssikkerheden på eksempelvis teleområdet hører naturligt og for virksomhederne betryggende hjemme under Forsvarsministeriet,« siger Christian Wernberg-Tougaard, formand for IT-branchens IT-sikkerhedsudvalg og direktør i Oracle.

Telebranchen og Rådet for Digital Sikkerhed har kritiseret et kommende lovforslag, som forsvarsminister Nicolai Wammen (S) vil fremsætte i begyndelsen af 2015, og som vil give ansatte i Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste mulighed for uden dommerkendelse af få adgang til teleselskabers bygninger og borgeres følsomme oplysninger.

 

LÆS MERE