Norsk mistanke: Fremmede stater bag falske mobilmaster

Aflytning gennem falske mobilmaster i Oslos regerings- og finanskvarter bliver nu en sag for det norske politis efterretningstjeneste. Den samlede norske opposition kræver en redegørelse hurtigt.

Både i området omkring det norske parlament, Stortinget (billedet), og i Oslos finanskvarter kan man spore falske mobilantenner, som suger mobiltelefonernes signaler til sig og aflytter dem. Arkivfoto: Cornelius Poppe, NTB/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Cornelius Poppe

Det norske politis efterretningstjeneste går nu ind i sagen om falske mobilantenner i regerings- og finansdistriktet i Oslo, og dermed bestyrkes mistanken om, at det er fremmede stater, der står bag.

Det norske dagblad Aftenposten afslørede lørdag, at der uden for det norske parlament, Stortinget, og regeringskontorerne samt i finanskvarteret er placeret avanceret spionudstyr, som ved at foregive at være den stærkeste mobilantenne i nærheden suger mobiltrafik til sig, så bagmændene kan aflytte den.

50.000 målinger afslørede mistænkelig aktivitet

Chefen for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), Marie Benedicte Bjørnland, sagde lørdag til avisen, at PST vil gå ind i efterforskningen, hvis der er grund til at tro, at det er fremmede stater, som står bag aflytningen, hvorimod det er det almindelige politi, der skal på banen, hvis der er tale om kommercielle interesser.

Aftenposten har gennem to måneder foretaget 50.000 målinger på 57 forskellige ruter med en særligt krypteret mobiltelefon, som reagerer, hvis den opdager mistænkelig aktivitet. 122 tilfælde var ifølge telefonen »svært mistænkelige«. Avisn kontaktede derefter de to store teleselskaber, Telenor og Netcom, PST, politiet i Oslo, den nationale sikkerhedsmyndighed og Post- og Teletilsynet, inden den fik to sikkerhedsselskaber med norske direktører med lang erfaring fra den militære efterretningstjeneste til at efterprøve opdagelserne.

De to selskaber udpegede steder, hvor de har lokaliseret overvågningsudstyret, men det kræver en dommerkendelse at skaffe sig adgang til de præcise lokationer.

Opposition kræver svar

Den samlede opposition i Stortinget kræver nu i et fælles brev, at den norske justits- og beredskabsminister Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet redegør for afsløringerne så hurtigt som muligt.

Den nationale sikkerhedsmyndighed (NSM) har i en rapport til regeringen og Politiets Sikkerhedstjeneste Aftenpostens afsløringer for reelle.

»Hovedkonklusionen er, at det er sandsynligt, at der findes falske basestationer,« siger kommunikationsdirektør Mona Strøm Arnøy fra NSM til Aftenposten uden at ville nærmere ind på indholdet, hvoraf en del er hemmeligtstemplet.

NSM vil ikke udelukke, at det kan være forskellige, der spionerer i de to områder af den norske hovedstad.

»Det er det en politiopgave at afdække. Men der er et hav af muligheder. Dette er jo udstyr, som det er muligt at bygge derhjemme,« siger kommunikationschef Kjetil Berg Veire i NSM til netnyhedsstedet E24.no.

Amerikansk justitsministerium står bag lignende aflytning

»Tricket« med falske mobilmaster er velkendt. I november afslørede den amerikanske finansavis Wall Street Journal, at U.S. Marshalls Service under det amerikanske justitsministerium har fem fly, som indsamler tusindvis af telefondata, når mobiltelefonerne lokkes til at koble sig på de falske master, som er med om bord.

Med om bord er en lille boks, der fungerer som mobilmast. Den snyder mobiltelefoner på jorden til at vælge boksen som opkoblingspunkt i stedet for de almindelige mobilmaster på jorden, fordi telefonerne er indstillet til altid at vælge den mast, der udsender det kraftigste signal.

Når først mobiltelefonen er koblet på den falske mast, går al mobiltrafik gennem denne, og i flyet kan man nu aflure alt, hvad der sker og identificere den enkelte telefon på en langt lettere måde, end hvis politiet først skulle skaffe en dommerkendelse og efterfølgende få teleselskabet til at udlevere de ønskede oplysninger.