Opgør om Mols-Linien optrappes efter nyt bud

Kampen om Mols-Linien har taget en ny drejning, efter at den aarhusianske rigmand Henrik Lind onsdag overbød kapitalfonden Polaris’ købstilbud. Absurd, lyder det fra Polaris, mens bestyrelsen afviser buddet.

De små aktionærer i Mols-Linien kan se til fra sidelinjen, at der er budkrig om Kattegat-rederiet. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen om ejerskabet af Mols-Linien tog onsdag en farceagtig drejning, da Aarhus-rigmanden Henrik Lind overbød kapitalfonden Polaris’ hidtidige bud for blot få timer efter at se bestyrelsen afvise buddet. Det er ikke et rigtigt konkurrerende bud, lød det fra formand Frantz Palludan, mens Polaris kalder situationen absurd.

I første omgang tilbyder Henrik Lind at betale 41 kroner pr. aktie i rederiet mod de 40 kroner som Polaris allerede har budt. Det bud kan blive højere, hvis Lind får lov at gennemgå flere detaljer i Mols-Linien – en såkaldt due diligence.

»Når vi har samme viden som andre, har vi mulighed for at forhøje buddet. Grunden til, at vi ikke kan garantere det ene eller det andet, er, at vi har nogle tanker og ideer, som vi nu skal have konverteret til fakta,« siger Henrik Lind.

Kampen om Mols-Linien – der sejler mellem Jylland og Sjælland – begyndte 3. juli, da Polaris bød 34 kr. pr. aktie. Senere forhøjede den danske fond sit bud til 40 kroner pr. aktie og sikrede sig samtidig »uigenkaldelig accept« fra de to andre storaktionærer Finansiel Stabilitet og Nykredit, der tilsammen har ca. 46 pct. af aktierne. Polaris havde allerede købt andre 30 pct. af aktierne og siden flere mindre aktieposter.

Ifølge bestyrelsen sidder Polaris nu på 76 pct. af aktierne, og derfor vil Henrik Lind ikke få adgang til mere detaljerede oplysninger om selskabet. Det oplyser bestyrelsen til Henrik Linds advokat.

»Deres klient vil teoretisk maksimalt kunne erhverve godt 20 pct. af selskabets aktier, hvorfor selskabet ikke ønsker at delagtiggøre Deres klient eller nogen anden udefra kommende part i en tilsvarende situation i selskabets interne forhold, herunder konkurrencefølsomme forhold,« skriver bestyrelsen i en efterfølgende meddelelse til fondsbørsen.

Bestyrelsesformand Frantz Palludan har besluttet, at han ikke længere vil kommentere budkrigen om Mols-Linien offentligt ud over gennem fondsbørsen.

Strid om aktiepost?

Henrik Lind mener ikke, at Polaris kontrollerer 76 pct. af aktierne.

Hans opfattelse er, at accepterne af at sælge til Polaris blev ophævet af det nye og højere bud.

»Vi er overraskede over Mols-Liniens udmelding. Vi har konfereret med Finans-tilsynet, inden vi besluttede at fremsætte vores nye tilbud. Når vi har offentliggjort tilbudsdokumentet, kan aktionærerne i Mols-Linien tilbagekalde accepterne, fordi der nu foreligger et højere bud,« siger Henrik Lind.

Finansiel Stabilitet siger, at de har valgt at give Polaris lov til at købe aktierne, og at den plan kun kan stoppes, hvis handlen ikke bliver gennemført.

»Vi har givet et bindende tilsagn til Polaris om at sælge, hvis de gennemfører tilbuddet. Det er min forventning, at de gør det, så det kan ikke blive anderledes,« siger Henrik Bjerre-Nielsen, adm. direktør for Finansiel Stabilitet.

Polaris er sikker i sin sag

Polaris er helt overbevist om, at fonden nu har kontrol over 76 pct. af aktierne. Jan Kühl, ledende partner i Polaris, er forundret over Henrik Linds bud onsdag.

»Jeg synes, det er et absurd bud. Vi har allerede annonceret, at vi har købt de godt 76 pct. af aktierne, så hvis spørgsmålet blev rettet til os: Vil I sælge til kurs 41? Så er svaret: Nej, det vil vi ikke. Vi er ikke sælgere, vi har sådan set købt aktierne, og vi ønsker bare at få færdiggjort processen,« siger Jan Kühl.

Vil I være interesserede i en situation, hvor I står med 76 pct. og en anden storinvestor med 24 pct.?

»Jeg tror ikke, det er en sandsynlig situation. Uanset hvad så har vi kontrol med selskabet både på den ene og den anden vis, og derfor kommer vi til at drive det selskab, uanset hvem der ikke vil sælge sine aktier.«

Men alt andet lige, så er det et bedre bud end jeres. Det er vel ikke et urealistisk scenarie, at Henrik Lind ender med at sidde på en klump aktier, som I er nødt til at forholde jer til ved en eventuel afnotering af selskabet?

»Uanset hvad, så skulle vi forholde os til det i det omfang, at alle aktionærerne ikke sælger til os,« siger Jan Kühl.

Fristen for Polaris’ bud udløber 24. august, mens Henrik Linds officielle tilbudsdokument vil blive fremsat inden for fire uger.

Henrik Linds private selskab Lind Invest har en egenkapital på 1,3 mia. kroner, og selskabets hovedaktivitet er energihandelsselskabet Danske Commodities. Polaris er en dansk kapitalfond, der arbejder med penge fra en række danske investorer.

Aktierne i Mols-Linien endte onsdag i kurs 44 efter et plus på 2,3 pct.