Opfindsomme iværksættere skaber grønne fødevarer

Innovative projekter skal gøre de danske fødevareerhverv mere bæredygtige, konkurrencedygtige og indbringende.

Køer skal ind i osteklokker - sådan lyder et udviklingsprojekt, som har fået støtte fra Fødevareministeriets Grønne Udviklings- og Demonstrationsprogram. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten investerer 200 millioner kroner i opfindsomme iværksættere, der kan gøre fødevareerhvervet grønnere, styrke eksporten og skabe job. Det skriver 24timer. 19 udviklingsprojekter har fået støtte, og udvalget er yderst opfindsomme. 24timer har set på, hvad Fødevareministeriets såkaldte Grønne Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) foreløbig har investeret 90 af puljens 200 millioner kroner i.  Læs også: Ole Sohn vil finde morgendagens succeser Taskekrabber skal foster-scannes, køer skal ind i osteklokker, og robotter skal lugte til grise-gylle. Mange penge går til teknologier, der skal optimere dyrevelfærden og produktionen, mens andre går til at forædle produkter. "Midlerne skal få forskere, fødevarevirksomheder, landmænd og fiskere til at arbejde sammen om at udvikle ideer, der gør, at man kan udnytte naturens ressourcer bedre, forbedre fødevarernes kvalitet og sikkerhed og samtidig løse miljøproblemer og skabe vækst," forklarer Anders Klöcker, sekretariatsleder i GUDP, til 24timer. De folk, der har søgt om midler og fået de i alt 90 millioner tildelt, har anslået, hvad ideerne kan indbringe, hvis de bliver succesfulde: Det bliver til 900 millioner kroner. Læs også: Støt gazellerne - drop de gamle heste