Oliegigant massefyrer i Danmark

To år efter Total købte Maersk Oil og dermed blev den største operatør i den danske del af Nordsøen, er den franske gigant klar med en massefyring blandt de danske ansatte.

Den franske oliekoncern Total fyrer op mod 200 medarbejdere i Esbjerg. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN BUREAU

Op mod 200 medarbejdere og eksterne konsulenter bliver fyret fra det franske olieselskab Totals kontor i Esbjerg. Det betyder, at flere end hver tiende ansatte stopper.

Total overtog i 2017 Maersk Oil fra A.P. Møller – Mærsk og blev dermed det største olieselskab i området.

»Vi ser et interessant potentiale i Danmark, og vi ønsker at blive mere konkurrencedygtige for fortsat at udvikle potentialet i den stadig mere udfordrende danske undergrund på en bæredygtig måde,« udtaler Patrick Gilly, adm. direktør for Totals aktiviteter i den danske del af Nordsøen, i en pressemeddelelse.

Franskmændene oplyser, at beslutningen kommer efter en midlertidig nedgang på 40 pct. af Totals danske nordsøproduktion efter den store  ombygning af Tyra-platformen. Planen er, at Tyra-felterne bliver lukket ned i slutningen af 2019 for derefter at blive genopbygget, så der igen kan produceres fra 2022.

»Den reorganisering, vi har annonceret i dag, vil ændre vores måde at arbejde på, så vi kan producere mere effektivt og bedre udnytte vores talentfulde medarbejderes færdigheder og innovationsevne – samtidig med at vi fortsat fokuserer på sikkerhed og miljøpåvirkning,« lyder det fra Patrick Gilly.

»Desværre betyder ændringerne, at en række værdsatte kolleger vil forlade os. I løbet af denne vanskelige proces vil vi gøre vores bedste for at yde support til de berørte medarbejdere. Vi vil bestræbe os på at reducere afskedigelser ved at tilbyde vores medarbejdere alternative jobs inden for Total-Gruppen,« udtaler Patrick Gilly.

Der er i øjeblikket omkring 1.500 medarbejdere i Total E&P Danmark med base i Esbjerg, og op til 200 forventes at forlade organisationen som følge af transformationen.

»Det er et opkøb af en organisation, der har en arv og historie i Danmark, og det er vi meget bevidste og følsomme over for. Det vil vi fortsætte med at bygge på,« siger Michael Borrell, der er kemiingeniør og har været i Total siden 1985.

Totals globale chef Michael Borrell sagde sidste år, at han var klar over betydning af, at virksomheden har en lang historisk betydning for Danmark.

»Det er et opkøb af en organisation, der har en arv og historie i Danmark, og det er vi meget bevidste og følsomme over for. Det vil vi fortsætte med at bygge på,« sagde han dengang.

Omstruktureringen i Esbjerg sker i henhold til reglerne i Lov om Masseafskedigelse og følger dansk lovgivning. Totals medarbejdere i Esbjerg er blevet informeret i løbet af torsdagen.

Totals organisation i København, hvor der er 360 medarbejdere, vil ikke bliver påvirket af afskedigelserne.