Økologisalget eksploderede i 2016

Salget af økologiske fødevarer satte som ventet ny rekord i 2016, hvor særligt frugt og grønt er i voldsom fremgang.

Salget af økologi satte ny rekord i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er efterhånden en dårligt bevaret hemmelighed, at danske forbrugere er vilde med økologi, og nye tal understreger da også, at salget økologiske fødevarer fortsætter fremgangen med nye rekorder sidste år.

I 2016 blev der solgt for 7,9 milliarder kroner økologiske fødevarer mod 6,9 milliarder i 2015, viser tal, som Danmarks Statistik har offentliggjort onsdag morgen. Samlet set menes salget af økologiske varer at udgøre 9,6 procent af det samlede indkøb af fødevarer.

Det er særligt i frugt- og grøntkategorien, at væksten skal findes. I 2016 købte danskerne økologiske grøntsager og frugter for 2,3 milliarder - en stigning på 26 procent sammenlignet med året før.

Den største varekategori indenfor økologi er dog fortsat mælk, ost og æg, hvor der blev købt for 2,4 milliarder i 2016.

I en anden - og mere festlig varegruppe - er der også fremgang at spore. Salget af økologisk øl, spiritus og vin voksede således med 43 procent til en samlet omsætning på 266 millioner kroner.

Ifølge beregninger Landbrug & Fødevarer har foretaget svarede salget af økologiske svarer til, at den enkelte dansker købte økologi for 2.000 kroner sidste år.

»Tallene viser tydeligt, at danskerne nu er klar til endnu mere økologi. I snit spiste hver dansker økologiske fødevarer for 2.000 kroner sidste år. Samtidig har supermarkederne satset stort på at have det største og bredeste udbud af økologiske varer,« siger Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

»Den kraftige vækst i salget er et tydeligt signal til erhvervet om, at der er grobund for, at økologien kan vokse yderligere i de kommende år,« fortsætter hun.

Det er 14. år i træk, at detailhandlens omsætning indenfor økologi stiger.