Nyt madmarked: Lidt frækkere end Torvehallerne og lidt pænere end Papirøen

Endelig kom dagen, hvor Vesterbros nye madmarked - WestMarket - åbnede dørene. Et madmarked, der gerne skal være billigere end Torvehallerne og repræsentere alle prisklasser.

Vesterbros nye madmarked - WestMarket - har åbnet dørene. Et madmarked, der gerne skal være billigere end Torvehallerne og repræsentere alle prisklasser. Fra v Olivia Bach, Emma Ström og Olivia Egebjerg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bæverpølse. Bjørnepølse. Røget Rensdyrshjerte. Krondyrspølse med fennikel. Det kan du få hos Kød og Bajer i WestMarket, der er navnet på en konceptbar, som tre kvinder i tyverne står bag. En bar, der kombinerer vildt kød med specielle øl fra små mikrobryggerier fra hele Norden. En almindelig Tuborg er derfor sjovt nok ikke en mulighed. I stedet kan du få en Sour Cherry Rye, Passionista eller en Thurbo Double.

»Vi kombinerer det bedste fra Norden, og der skal være en historie bag alle vores produkter. I Sverige går man på bar med sine kolleger efter arbejde og drikker en øl, imens man deler et helt stykke røget kød, som alle sidder og skærer i. Det kan du også få her hos os, og den kultur vil vi gerne fremme i Danmark,« siger medstifter Olivia Egeberg, der sammen med sine to veninder Olivia Bach og Emma Ström har åbnet »Kød og Bajer«.

WestMarket er endnu et madmarked til de madglade københavnere, og det ligger 2,5 km væk fra Torvehallerne - en halv times gågang. Torvehallerne har ca. fem millioner årlige besøgende, og de ligger tæt på Københavns store knudepunkt Nørreport Station, hvor ca. 250.000 mennesker hver dag har sin gang.

Da WestMarket lå tomt - som den døde arkade med en masse tomme butikker - passerede ca. 3.600 mennesker igennem arkaden hver dag. De brugte den som genvej for at komme fra a til b. Og den gennemgang skaber håb for den adm. direktør Christian Kofoed, om at WestMarket nok skal få hevet nogle dankort og telefoner med Mobilepay op af lommen. Hos WestMarket forventer man, at antallet af besøgende vil løbe op på over tre millioner mennesker. Ønsket er at skabe en madhal, der kombinerer caféer, streetfood og indkøb af delikatesser og råvarer.

»Vi er en cocktail af Papirøen og Torvehallerne. Lidt frækkere end Torvehallerne og lidt pænere end Papirøen,« siger Christian Kofoed.

Næsten og lige ved at være færdige

Sammen med de mange tusinder af mennesker, som er mødt op torsdag for at se og for at spise på det nye madmarked, render der også en del håndværkere rundt og færdiggør det sidste. Det sidste fine touch. I alt mangler WestMarket at leje ni stande ud af de i alt 59. Otte af de ledige er der allerede blevet sendt kontrakter ud til forskellige parter. Det kan godt tage lidt tid, for kontrakten skal læses igennem, og kuglepennen skal frem. Så hvornår de sidste endeligt er booket, vides ikke endnu. Men det er en glad adm. direktør Berlingske Business møder på åbningsdagen.

»Når vi kun mangler at leje så lidt ud, er vi også lidt ekstra kritiske over for, hvem vi tager ind nu. Det skal være de helt rigtige,« fastslår Christian Kofoed.

Det har hele tiden været målet, at WestMarket skulle ligge mellem 10 og 15 pct. billigere end Torvehallerne. Det udtalte Christian Kofoed til Berlingske Business i december 2016, da vi første gang besøgte WestMarket. Men om det bliver opfyldt, kan Christian Kofoed ikke svare på endnu.

»Jeg har først fået prislisterne i dag. Men der skal være noget i alle prisklasser, for det er mange forskellige mennesker, der kommer til at besøge os. Vi har f.eks. skolebørn, der skal have en hurtig frokost, og de giver ikke 100 kr. for en frokost,« understreger han.

Hos Københavns Kommune hilser man det nye madmarked velkomment, både fordi der er behov for flere madmarkeder i København, men også fordi WestMarket henvender sig til et andet segment end Torvehallerne.

»Det er sundt med konkurrence, men jeg ser ikke WestMarket som en direkte konkurrent til Torvehallerne. Hos WestMarket er der streetfood, men du kan også købe råvarer til rimelige priser. Torvehallerne ligger mere i den eksklusive ende til højere priser,« siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

Ifølge ham er der stadig plads til flere madmarkeder i København. For madmarkeder har i løbet af de sidste seks år skabt 6.000 arbejdspladser, og området er både med til at øge turismen og omsætningen i byen.

Til november åbner Tivoli også en madhal, og der er flere i støbeskeen, siger Carl Christian Ebbesen.

»Men der er ikke noget konkret på bordet endnu om, hvor de skal ligge henne. Men der er ingen tvivl om, at der inden for de næste to vil komme flere madmarkeder.«

Byens nye madmarked Westmarket. Kød og Bajer. Fra v Emma Ström, Olivia Egebjerg og Olivia Bach. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Da dørene åbner kl. 10 bliver »Kød og Bajer« hurtigt omringet af en række nysgerrige mennesker, der gerne vil smage de lidt specielle kødpølser. »Gud, kan man spise det«, og »det smager lidt af lever« er blot nogle af kommentarerne ved baren.

»Jeg tror, at vore bestseller bliver bæverpølsen, fordi det er lidt sjovt, at det er bæver,« siger Olivia Bach, som samtidig fortæller, at det ikke er særligt specielt, at det er tre kvinder, der har en bar, som hedder »Kød og Bajer«.

»Folk tager det for givet, at det kun er mænd, som er glad for øl og kød. Det er det altså ikke,« understreger hun.