Nykredit køber kæmpelandbrug for 140 mio. kr. på tvangsauktion - risikerer stort milliontab

Nykredit har ved en tvangauktion købt et stort landbrug i Himmerland, der er én af Danmarks største mælkefarme. Pris med det hele: Godt 140 mio. kr. Nykredit risikerer at tabe et tocifret million-beløb ved et videresalg.

PR-foto af Tinghøjgaard ved Arden i Himmerland. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nykredit blev i dag ejer af én af Danmarks største mælkefarme, der har været ejet af den fallerede landbrugsmatador Bøje Nedergaard Pedersen.

Ved en tvangsauktion ved Retten i Aalborg har Nykredit købt det store landbrug for 135 mio. kr., oplyser retten. Med omkostninger skal Nykredit, der var eneste byder, betale godt 140 mio. kr. Landbruget har hovedsæde ved landsbyen Astrup ved byen Arden i Himmerland.

Landbrugsimperiet består af 13 landbrugsejendomme, knap 1.000 hektar og omkring 1.100 malkekøer. Som Berlingske tidligere har skrevet, gik Bøje Nedergård Pedersen sammen med sin kone og parrets to sønner konkurs i marts.

Familien skylder omkring 200 mio. kr. til Nykredit og Jyske Bank. Den tidligere storlandmand og hans familie ejede bl.a. Tinghøjgaard ved Arden i Himmerland, der var centrum for mælkefarmen.

Landbrugsejendommene har i nogle måneder været sat til salg for 172 mio. kr. hos ejendomsmægler Evald Borup, men han fandt ingen købere for den pris. Tinghøjgaard-komplekset blev sat på tvangsauktion og er nu ejet af Nykredit.

Ifølge Berlingske oplysninger står Jyske Bank sandsynligvis til at tabe alle sine penge, omkring 60 mio. kr. på landmandsfamiliens fallit.

Kun hvis det lykkes  Nykredit at videresælge landbrugsvirksomheden til omkring 140 mio. kr., holder realkreditinstituttet skindet på næsen. Og det har Nykredit ingen garanti for. Ifølge kilder bliver salgsprisen næppe mere end omkring 100 mio. kr.

Der er konstateret salmonella i besætningen med de knapt 1.100 malkøer, hvis mælk bliver afsat til Arla Foods. Konsekvensen er, at en ny køber af kæmpelandbruget Tinghøjgaard ikke må videresælge besætningen i Danmark. Og hvis køberen ikke ønsker at bruge dyrene til mælkeproduktion, er eneste udvej at sende køerne til slagtning.