Kæmpelandbrug sat på tvangsauktion: Jyske Bank står til stort milliontab

En af landets største mælkefarme kommer nu under hammeren. Jyske Bank står til at tabe alle sine penge ved tvangsauktionen over landbrugsimperiet, der omfatter 13 ejendomme.

PR-foto af Tinghøjgaard ved Arden i Himmerland. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den fallerede familie bag et jysk kæmpelandbrug kan give Jyske Bank et stort tab. Banken står sandsynligvis til at tabe alle sine penge, omkring 60 mio. kr. på sagen, erfarer Berlingske.

På tirsdag i næste uge holder Retten i Aalborg tvangsauktion over familielandbruget, der er én af Danmarks største mælkefarme. Der er tale om et vidtforgrenet virksomhed med i alt 13 landbrugsejendomme, knap 1.000 hektar og omkring 1.100 malkekøer, der kommer under hammeren.

At, familie Pedersens ejendomme skal på tvangsauktion, fremgår af én af Danmarks største tvangsauktionssites, itvang.dk.

Som Berlingske skrev i september, skylder landbrugsmatadoren Bøje Nedergård Pedersen sammen med sin kone og parrets to sønner omkring 200 mio. kr. til Nykredit og Jyske Bank. De gik alle fire personligt konkurs i marts.

Landbrugsimperiet med Tinghøjgaard ved Arden i Himmerland, der var centrum for mælkefarmen, har i nogle måneder været sat til salg for 172 mio. kr. hos ejendomsmægler Evald Borup. Det er i øjeblikket én af de dyreste kvægvirksomheder, der er sat til salg.

Ved en landbrugskonkurs taber realkreditinstitutter sjældent deres penge på lån, mens bankerne ofte må tage store tab på lån til den gældstyngede landmand.

Konkursen er svært gennemskuelig. Men den betyder bl.a., at de fire fallenter har såkaldte krydspantsætninger, så der er en del gælds­poster, hvor de fire ejer ejendomme på kryds og tværs – og hæfter for dem. Det viser kravene fra kreditorerne.

Nykredit har første prioritet i belåningen, mens Jyske Banks lån har andenprioritet. Der er som nævnt en samlet gæld på omkring 200 mio. kr. til Nykredit og Jyske Bank.

Familien Pedersen har ifølge Berlingskes oplysninger en restgæld på omkring 130 mio. kr. til Nykredit. Hertil kommer omkring fem mio. kr. i restancer til kreditforeningen.

Og kommer der f.eks. et bud på tvangsauktionen på omkring 135-140 mio. kr., vil Nykredit få alle sine penge, mens Jyske Bank står til at tabe alle sine penge.

I løbet af en menneskealder har Bøje Nedergård Pedersen opbygget en gård med 40 malkekøer til en kæmpefarm med op mod 1.100 køer.

Hovedsædet for kæmpelandbruget er gården Tinghøjgaard i nærheden af den lille by Astrup i Mariagerfjord Kommune i det sydøstlige Himmerland.

Efter at Skifteretten i Aalborg den 31. marts afsagde et dekret om, at Bøje Nedergård Pedersen, hustruen og to sønner blev taget under konkursbehandling, havde der den 31. juli anmeldt krav mod konkursboerne på 320 mio. kr.

Det viser retsdokumenter, som Berlingske Business har fået aktindsigt i ved skifteretten. Advokat Rune Hyllested fra Storm Advokater i Aalborg har været kurator på Tinghøjgaard-konkursen.

Bøje Pedersens hovedaktivitet var produktion af mælk på Tinghøjgaard samt produktion af foder, mens de tre familiemedlemmer havde planteavl som hovedaktivitet og solgte deres afgrøder i form af foder til ham.

Den fallerede storlandmand bor fortsat på Tinghøjgaard, da han sammen med sønnerne har været ansat som driftsleder af konkursboet.

Bøje Nedergård Pedersen var én af Arla Foods største leverandører. Han er medlem af Nordjyllands Landbrugsskole Lundbæk, mest kendt som Lundbæk Landbrugsskole, og landboforeningen Agri Nord.

Jyske Bank ønsker ikke at kommentere sagen, fordi banker i forbindelse med en konkurs er underlagt reglerne om bankhemmelighed.

»Så jeg har ingen kommentarer til den enkelte sag,« siger Helene Lehrmann, områdedirektør for kreditovervågning i Jyske Bank.

Fra starten af december 2016 til udgangen af november i år, dvs. de seneste 12 måneder, har der været 208 konkurser inden for landbrug, skovbrug og fiskeri, viser tal fra Danmarks Statistik. Og her tegner landbruget sig for langt den største del af konkurserne.